Interview POPOP over Marjoke van de Plassche - The walking body has no history

| Amy Ruiters

POPOP opent vanaf 1 mei de expositie The walking body has no history. Marjoke van de Plassche nodigt je uit om in de dynamische ruimte te stappen, to be a walking body en geprikkeld te worden door zowel het beeld, geluid en gevoel. “Rust vinden in beweging” was namelijk een van de belangrijke inzichten die Marjoke ondervond in de afgelopen maanden. En ondanks dat de toegang tot POPOP nog beperkt is neemt Marjoke je mee op een geschreven wandeling door haar expositie.

Marjoke is in Nijmegen terecht gekomen door haar studie biologie en studeerde af in experimentele plantenecologie. Nu woont ze alweer 20 jaar in Lent. Van met de neus in de boeken tot lekker met de handen werken. Marjoke was, als ontwikkelaar van lesmateriaal rondom biologie, op een moment wel uitgekeken op het computerwerk en besloot zich te richten op het artistieke. “Toen ben ik gaan edelsmeden bij de Lindenberg en heb meegedaan aan een wedstrijd van Trollbeads. Er zijn toen, buiten de wedstrijd om, 2 van mijn ontwerpen op de markt gezet. Wandelen was toen al een thema in mijn kunst.”

Dit bijzondere succes was de motivatie voor haar volgende stap; de kunstacademie. Na het afronden van de kunstacademie in 2016 merkte Marjoke dat ook in de artistieke wereld de bioloog in haar naar voren kwam. “Het organisch laten ontstaan van kunst, dat vind ik vooral leuk als ik het eindresultaat niet volledig kan beïnvloeden.” In The walking body has no history is dit ook leidend geweest.

Gestolde beweging

In haar expositie werkt Marjoke met glas en wol. Het glaswerk is nieuw voor haar en past helemaal in haar straatje net als de wol. Beide materialen lijken te vloeien en groeien in het proces.  “Wol is tijdens het maken vloeibaar en het ziet eruit alsof het stroomt. En het glas als glas zien vervaagt in het werken want als je het smelt, is het een soort honing. Je gaat anders tegen materialen aankijken, voor mij is dat vervormbare, stromende belangrijk, het is eigenlijk allemaal een gestolde beweging.Dat is kunst eigenlijk altijd, een gedachtenbeweging omzetten in materie.”

Marjoke’s originele gedachtenbeweging was om een soort tunnel te maken waar de bezoeker dan doorheen loopt en dit zie je terug in de vloertekening. Maar dit idee is tijdens de uitvoering helemaal veranderd. Dit deelt Marjoke met een brede glimlach want dat haar kunst tijdens het maken een andere vorm aan neemt past volledig bij haar organische en dynamische idee. Ze legt uit dat juist in deze nieuwe vorm alle waarnemingen van tijdens het wandelen zitten. En in combinatie met geluid brengt ze het ritmische van the walking body samen in het beeldende.   

Rust door het dynamische

Voor Marjoke is deze expositie en de ruimte bij POPOP sowieso al een cadeautje en zij is ontzettend blij om dit project neer te zetten. Met de wens om je door middel van haar expositie even nergens anders aan te laten denken dan dat ervaren wat je ziet, voelt en hoort staat Marjoke klaar om je te verwelkomen bij POPOP. Om je even heel dicht bij jezelf te brengen, om door het dynamische eigenlijk rust teweeg te brengen.

De expositie van Marjoke is te zien in de weekenden van 1-30 mei en meer van haar artistieke creaties vind je hier. Reserveer vooraf een tijdslot op de website om de expositie te bezoeken. En houd vooral de website in de gaten want POPOP opent, na deze expositie, de deuren op een gloednieuwe locatie, namelijk in het Belastingkantoor in Nijmegen. Tot die tijd blijven ze natuurlijk actief op hun huidige locatie Elzenstraat 4b.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk