Interview met TG Greppel: de spelers en muzikanten van HAAN

Zelfbewuste vrouwen hebben meerdere emancipatiegolven in gang gezet, maar hoe zit dat met de man? Hoe is het momenteel om man te zijn? Aan welke beelden proberen we te voldoen? Zijn er manieren om recht doen aan de sensitiviteit van mannen? Deze vragen komen aan bod in de voorstelling HAAN van de Nijmeegse theatergroep Greppel. Het team achter de voorstelling vertelt je meer!

In de voorstelling HAAN keert theatermaker Rik Luijmes zichzelf binnenstebuiten en ontmoet de haan in zichzelf, de vechter, het mannetje, de verleider, de slimmerik. Hij vindt het belangrijk om stil te staan bij hoe jongens opgroeien. Wat hebben ze nodig om gezonde, fijne mannen te worden? Rik las over het gedrag van kippen en hanen en citeert uit het stuk: “Jonge haantjes willen zich vaak te vroeg gelden. Je moet ze elke avond even oppakken, koesteren. Daar krijg je hele leuke haantjes van.”

De muziek bij HAAN

HAAN is een muziektheatervoorstelling met swingende funk en tedere nummers. Jan Flubacher speelt contrabas en het slagwerk op het podium. “Haantjes... Mannen die zich onderling, of nog erger, tegenover vrouwen moeten laten gelden – ik had er vanaf de basisschool al een hekel aan,” vertelt hij. “Daarom is het thema van HAAN echt iets voor mij. Maar hoe maak je muziek bij 'haan'? Wat komt eruit, wanneer vier hanen aan zelfreflectie doen? Om te beginnen: een boeiend maakproces!”

Ook Jaap Berends schreef mee aan de muziek van de voorstelling. Hij vertelt: “Toen we begonnen aan HAAN, dacht ik dat de vraag over man-zijn vooral Rik z’n ding was. Maar al makende bleek dat ik toch ook mijn vragen en issues had. Wat is je rol als man precies? Wat is gewenst mannelijk gedrag, wat wordt keihard afgekeurd? Wanneer is een waardering richting vrouwelijk schoon prettig, en wanneer vervelend intimiderend?”

Een zoektocht naar het man-zijn

Het thema van HAAN roept dus veel vragen op. Theatermaker Rik probeert zijn eigen antwoorden te zoeken. Daarover vertelt regisseur Lard Adrian: “Rik laat in zijn integere zoektocht zien waar hij mee worstelt wat betreft man-zijn. Van welke stukken zou hij zich willen distantiëren? En welke thema's leven nog steeds in Rik, zonder weg te kijken? Wat doen we collectief? De voorstelling doet een poging een ogenschijnlijke onoplosbare dualiteit van man- en vrouw-zijn te overstijgen.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar HAAN? Zaterdag 19 maart is de première in Theater De KiK in Elst. Op zondag 3 april speelt HAAN in LUX.

Dit vind je misschien ook leuk...