Interview met LOEV (De Basis): Twenty Four Talents III

| Ferhat Tokbay

Nijmegen, pas op. Want Twenty Four Talents III is zojuist uit! Dit album is het eindwerk van een talentenprogramma van één jaar waarin aanstormende hiphop talenten worden begeleid door professionals uit de hiphopscene o.l.v. talentmakelaar Aziz van Aalst. Op 2 december was het dan eindelijk zover: het album kwam uit en dat werd gevierd met een feest in Merleyn.

In de kelder van De Basis bevindt zich de talent room. Het is een studio met een bank, stoelen en opname apparatuur voor muziek. ‘Ja, hier hebben we veel tijd doorgebracht het afgelopen jaar,’ zegt Aziz van Aalst, de talentenmakelaar en het creatieve brein achter Twenty Four Talents. T4T, zoals het ook wel wordt genoemd, biedt opkomende talenten in de hiphopscene de kans om een jaar lang ervaring op te doen om uiteindelijk een album uit te brengen.

Daarbij leren zij hoe de ‘achterkant’ van de muziek werkt. Hoe schrijf je een bio? Hoe maak je een release-plan? Maar ook hoe de opbouw en structuur van een nummer tot stand komt. ‘Voor veel van hen is het de eerste keer dat ze zo’n traject doorlopen of mogen optreden, dus die groei mee maken is echt heel tof,’ aldus Aziz.

Jong talent

Dit jaar bestaat T4T uit een vijftal jonge Nijmegenaren, namelijk Mik (15), Jeanno (26), Jasiu (15), Yaps (25) en Serreh (19). Vijf artiesten die elkaar niet kenden voordat ze deelnamen aan het programma – op Yaps en Jeanno na, twee vrienden die samen muziek maken buiten T4T. ‘Voor mij kwam muziek op een moment dat ik zoekende was in mijn leven’ zegt Yaps. ‘Een vriend beschreef wat ik voelde op dat moment met zijn tekst en dat raakte me enorm’. Vanaf dat moment is Yaps verkocht en begon zelf ook met muziek te maken.

Muzikale ontdekkingstocht 

Samen met Jeanno is hij onderdeel van Common, een Nijmeegse collectief waarmee al ruim twee jaar muziek wordt gemaakt en opgetreden wordt. Maar de jongere deelnemers aan T4T hebben die ervaring nog niet. ‘Ik had wel eens opgetreden, maar dat was in corona tijd en voor allemaal oudere mensen die bleven zitten,’ vertelt Serreh lachend. ‘Dat is toch wat anders dan zo een traject van een jaar, met een optreden in de Merleyn’. Mik is zichzelf muzikaal nog aan het ontdekken en blikt terug op de mooie ervaring van het afgelopen jaar. ‘Bijna niemand kende elkaar bij het begin. Dat we via de muziek zo elkaar hebben gevonden is toch wel heel vet. Ik hoorde thuis een van de tracks en wist dat ik erop zou komen’.

De talenten

Mik Nilesh is nog maar net aan zijn carrière begonnen, maar kijkt vooruit naar wat hij met zijn muziek kan bereiken.

Serreh is naast zangeres ook studente aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar ze Social Work studeert. ‘Mijn ambitie is om uiteindelijk de helende kracht van muziek te gebruiken in mijn werk in het sociale domein’.

Yaps brengt meer ervaring mee, ook al is hij nog niet zo lang bezig als artiest. ‘Ik dichtte al veel, dus opschrijven wat ik voel en dat uiten is niks nieuws’.

Jeanno heeft een missie in zijn muzikale carrière en durft daar meteen voor uit te komen. ‘Als ik iets doe, maakt niet uit wat, dan wil ik daar de beste in zijn. Dat drijft mij elke dag weer om het meeste uit mijzelf te halen’.

Twenty Four Talents III

In een jaar tijd zijn de vijf artiesten, waarvan alleen Jasiu nog tijdens dit interview ontbrak, klaargestoomd voor het échte werk. In drie schrijfweekenden worden ideeën uitgewisseld, wordt bepaald wie welk nummer met elkaar gaat opnemen en wordt er vooral veel gelachen. ‘Het was ook heel relaxt,’ zegt Jeanno. ‘Je komt samen in zo een creatieve mindset en dat versterkt elkaar heel erg’.  Aziz kijkt er ook tevreden op terug. ‘Normaal hebben we een grotere groep, maar ik ben blij dat we het nu maar met vijf talenten hebben gedaan. Iedereen krijgt veel meer ruimte voor groei en dat heeft ontzettend goed uitgepakt.’

Op vrijdag 2 december presenteerden de talenten tijdens de LOEV x T4T editie het album voor het eerst aan de buitenwereld. De avond werd aangevuld met hiphop bangers en dit keer werd er niet stilgezeten! Het album Twenty Four Talents III is te streamen op alle streamingdiensten. 

Meer over het talentenprogramma Twenty Four Talents en andere intitiatieven van De Basis vind je op debasisnijmegen.nl/talentontwikkeling

 

Fotografie: Edwin Smits 

Dit vind je misschien ook leuk...