Interview met De Basis Residents: Zakelijk en artistiek leider Lisa Bos

| Hannah De Maagt

Sinds een half jaar is Lisa Bos de nieuwe zakelijk en artistiek leider bij De Basis, dé muzikale broedplaats van Nijmegen. De plek waar muzikanten kunnen repeteren en elkaar ontmoeten. Waar kwartiermakers Angela Verkuijlen en Maike Fleuren het voorbereidende werk hebben gedaan, kunnen Lisa en haar team nu echt gaan bouwen aan een stabiele Basis. We spraken Lisa over deze creatieve omgeving en de toekomstplannen.

Uitdagingen

Zo’n twee maanden nadat ze bij de Basis was begonnen, kwam Lisa meteen voor een uitdaging te staan: brand in het pand. De hal is nog altijd in restauratie. “Gelukkig is de studio van De Staat weer in gebruik. Het guesthouse, waar muzikanten kunnen overnachten, is ook weer gereed om open te gaan,” vertelt Lisa.

Voor De Basis was dit niet de eerste tegenslag. Voordat Lisa in beeld kwam, werd de grote opening in oktober 2021 al door corona gecanceld. “Het éénjarig bestaan willen we op zondadg 2 oktober dan ook groots gaan vieren,” zegt Lisa enthousiast. “Het wordt een minifestival in het pand met verschillende optredens van de residents: de muzikanten die aangesloten zijn bij de Basis.”

Een stabiele basis

Stap voor stap wordt de muzikale broedplaats stabieler en het aanbod uitgebreider. “We hebben zo ontzettend veel ideeën. Langzaamaan zijn we hier wat meer structuur in aan het aanbrengen.” Naast het guesthouse en meerdere studio’s waar verschillende artiesten repeteren, heeft De Basis sinds kort ook een café waar de muzikanten elkaar kunnen ontmoeten.

Ook vinden hier met enige regelmaat activiteiten plaats – veelal geïnitieerd door de residents zelf – zoals een avond die in het teken stond van synthesizers. “We willen graag een vaster programma met dat soort activiteiten. Zo ontstaat er meer stabiliteit en kunnen we duidelijker naar mensen communiceren wat we allemaal doen.”

Diversiteit

De Basis richt zich voornamelijk op ambitieuze muzikanten die zich serieus willen profileren in de muziekwereld. Met tien studio’s is er helaas geen plek voor iedere muzikant uit Nijmegen. Een commissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie selecteert daarom welke creatievelingen hier een studio mogen huren, welke meestal worden gedeeld. Hierbij kijken de commissieleden ook aandachtig naar diversiteit. “Muziek is natuurlijk veel meer dan bands en singer-songwriters alleen. Daarom kijken we naar een diverse mix van verschillende stijlen – zoals ook hiphop en elektronisch – die zich bij ons aansluiten,” licht Lisa toe.

Basis voor opkomend talent

Talentontwikkeling is voor De Basis ontzettend belangrijk. Naast de tien studio’s die ze permanent verhuren, zijn er in het souterrain twee studio’s voor opkomend talent. Ook dit is iets wat De Basis nog verder wil uitbreiden. Naast de talentrajecten die De Basis aanbiedt, bieden de talentmakelaars voor pop, elektronisch en hiphop speciale activiteiten aan voor de verschillende disciplines. “Kennisdeling is hierin belangrijk, zoals een workshop over sociale media of Spotify. Ook zoeken we de verbinding met de stad door op zoek te gaan naar speelplekken voor de talenten.”

Deze zomer vindt bovendien de Summer School plaats, waarin vijf talentvolle acts zich drie dagen lang ondergedompelen in hun muziek en diverse colleges krijgen onder begeleiding van verschillende coaches. De Basis is overduidelijk de omgeving voor muzikaal talent én ontwikkeling.

Meer weten over de Basis? Neem dan een kijkje op www.debasisnijmegen.nl.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...