Nieuw aanbod workshops en cursussen: interview met Teddy van de Lindenberg

| Amy Ruiters

De Lindenberg is het culturele educatiecentrum van Nijmegen. Het programma zit vol met interessante, leerzame en vooral hele leuke workshops, cursussen en theatrale voorstellingen. Van jong tot oud biedt de Lindenberg van alles aan om jezelf cultureel en daarmee ook persoonlijk te ontwikkelen. In een interview met Teddy, directeur bestuurder, nemen we een kijkje bij het gloednieuwe aanbod en vieren we dat de Lindenberg weer geopend is.

Na een strenge tweede lockdown zijn er nu opeens weer geweldige mogelijkheden. Of eigenlijk vooral zoals voorheen weer mogelijkheden. De Lindenberg is tevens nooit echt op slot gegaan want alle muzieklessen gingen gewoon online door. Teddy vertelt vol trots hoe bijzonder flexibel alle docenten zijn geweest. Niet alleen muziekdocenten, ook de kunst- en cultuurdocenten boden online steun. Het vrijblijvend vragen stellen rondom cursussen die stilstonden, ging gewoon door in een ander jasje.

En nu dus weer open, het gebouw van de Lindenberg leeft weer! Er klinkt muziek in de gangen, de cursisten mogen weer aan de slag, kinderen lopen met vioolkoffers door het pand en pas nu realiseert Teddy zich echt wat ze eigenlijk zo heeft gemist. Dit maakt het openzijn dan ook tweeledig in gevoel; aan de ene kant is het geweldig en bijna ontroerend, aan de andere kant komt het besef van de rare maanden die hieraan voorafgingen. Hoe deden we ook alweer al die dingen die nu weer zo vanzelfsprekend zijn?

Een ding is zeker, de Lindenberg staat er ontzettend positief in! De flexibiliteit van de docenten heeft de mogelijkheid gecreëerd om de uitgestelde cursussen en tal van workshops nog voor de zomerstop door te laten gaan. Tevens zijn er ook veel vernieuwingen gaande en heerst er een drukte waarin iedereen weer bij elkaar kan komen. Er zijn al meer dan 500 extra cursisten actief die zich nog hebben ingeschreven in de laatste weken voor de zomer.

Dit alles draagt bij aan het behalen van de visie van de Lindenberg. Teddy draait er niet omheen “we willen kunst en cultuur zo toegankelijk maken als voetbal, we willen iedereen de mogelijkheid geven om mee te doen!” Of je nou een vaardigheid wil ontwikkelen, tot de top wil behoren in de cultuurwereld, of als je gewoon eens nieuwe dingen wil proberen: je bent welkom bij de Lindenberg. “Wij luisteren naar wat jullie willen” zegt Teddy, “ook al kunnen we het misschien nog niet, we willen het wel ontwikkelen, we stellen de vraag wat jouw idee en wens inhoudt.”

Met een geweldig uiteenlopend aanbod gaat de Lindenberg voor de ontwikkeling van de cursist. Zo zitten er mooie nieuwe cursussen in het aanbod. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van je eigen nummer. Leer hoe je je eigen stukken in de toneelwereld kan opzetten. Ook het schrijven van gedichten in verschillende vormen en maten komt aan bod. En nieuw komend seizoen is het verder uitgebreide aanbod van workshops, in alle disciplines en voor jong en oud. Zo kun je leren ontspannen met gitaaryoga, harmonieën van The Beatles zingen, je verdiepen in bewegingstheater en nog veel meer. Kijk voor het volledige aanbod van workshops en cursussen op de website. Er zijn zelfs verschillende financiële regelingen om de cursussen toegankelijk te maken voor ieders portemonnee. Met het Doe-het-zelf programma bieden ze ook een podium waarop jouw eigen project uitgevoerd kan worden met ondersteuning vanuit de Lindenberg.

De docenten waarmee Teddy werkt gaan binnenkort de welverdiende zomerstop in, maar gelukkig is er vanaf 20 september een nieuwe periode vol gave workshops en cursussen, inclusief een proeflessenweek om kennis te maken met die creatieve vakken die bij jou passen. En tijdens de zomer komen er ook nog leuke projecten en samenwerkingen aan. Bijvoorbeeld de Theaterzomerweek van 23 tot 29 augustus. Kijk snel op de website van de Lindenberg en geniet van de mogelijkheden!

Fotografie workshops: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk