'Het Klokhuis Onderneemt Backstage’ in Nijmeegse Smeltkroes

| Simone Straten

Zaterdag 30 maart was het zover. Circa 15 creatieve ondernemers uit de Smeltkroes, dé bedrijfsverzamelplaats voor makers in de regio Nijmegen, openden hun deuren speciaal voor kinderen. De bedrijven deden mee aan ‘Het Klokhuis Onderneemt Backstage’, een landelijke open bedrijvendag van tv-programma ‘Het Klokhuis’. Deze dag leek mij een mooie aangelegenheid om mijn nichtje Fien van 8 mee op pad te nemen. Gelukkig had zij hier net zoveel zin in als haar tante!

De open bedrijvendag is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met ondernemerschap en ze te inspireren om zelf ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Het aanbod op de bedrijvendag was dusdanig groot, dat het vooraf lastig was voor Fien om te kiezen waar ze graag meer over wilde leren. Want wilde ze het liefst weten hoe het is om een striptekenaar te zijn, of juist een ijsprofessor? Is het leuker om te leren hoe je een film maakt of juist om met keramiek te werken? Hoe leuk dit alles haar ook leek, toen Fien het woord ‘chocola’ hoorde wist ze genoeg: ze wilde chocolade leren maken!

Dolle boel

Bij aankomst werden we enthousiast begroet door de organisatie en bedolven onder de bellen van de bellenblaasmachine. De zon scheen, kinderen renden vrolijk in het rond en de gigantische strandstoel buiten werd optimaal benut. De sfeer zat er al goed in! Eenmaal binnen werden we getrakteerd op een mooie animatiefilm over het ontstaan van de Smeltkroes. We hadden de smaak meteen te pakken en voegden ons bij de rondleiding die ons meenam langs alle deelnemende bedrijven. De Smeltkroes doet zijn naam eer aan: de bedrijven weten elkaar te vinden voor mooie samenwerkingen. De eerder genoemde animatiefilm is een mooi voorbeeld van een samenwerking binnen de Smeltkroes.

Tijd voor chocola

Na het rondsnuffelen was het tijd voor de workshop chocolade maken. Marc Willemse, eigenaar van de The Chocolat Bar, leerde de kinderen in korte tijd alles over het verwerken van de cacaovrucht om zo chocolade tot leven te wekken. Het bleef gelukkig niet alleen bij kijken en genieten van de chocoladegeur die rondhing. De schortjes gingen voor en de kinderen mochten hun eigen chocoladereep maken. Na drie kwartier stond Fien buiten met een zelfgemaakte en ingepakte chocoladereep in haar ene hand en een ijsje gekocht bij de enige echte ijsprofessor in haar andere hand. Tijd om thuis alles te vertellen over deze leuke dag en daar trots haar chocoladereep te laten zien. Althans, een deel van de reep... Ingepakt of niet, hij moest natuurlijk wel meteen geproefd worden! 

Meer weten?

Als je meer wil weten over "Het Klokhuis Onderneemt Backstage", kun je hier terecht. Benieuwd naar de bedrijven die zich in de Smeltkroes bevinden? Klik hier voor het aanbod van de Smeltkroes.
 

Foto’s: Simone Straten

Dit vind je misschien ook leuk