Fotoverslag: Kunstnacht 2023

Op de avond van 16 september heerste er een uitgelaten sfeer in Nijmegen. Overal hingen kleurrijke posters en op straat waren opvallende stellages geplaatst. Kevers met knipperende discolichten reden vrolijk rond. Het was Kunstnacht, een jaarlijks evenement dat de stad vulde met kunst, performances en interactieve activiteiten. Dit is ons fotoverslag!

Dit jaar lag de nadruk op participatie en interactie, waardoor Kunstnacht niet slechts een kwestie van passief kunst bekijken was, maar vooral van actieve betrokkenheid. Kunstnacht bleef populair bij jong en oud, en bood de kans om je te laten verrassen door de creativiteit van lokale kunstenaars. Het programma was divers en omvatte kunstinstallaties, muziekperformances, voordrachten en zelfs yoga op klassieke muziek.

De stad was opgedeeld in verschillende zones. De gele zone omvatte locaties zoals de Stadsschouwburg, Doornroosje en Paraplufabrieken, met onder andere Wintertuin, Introdans, Open Source Radio, Extrapool, 3Violas en Go Short.

In de blauwe zone rond LUX, RUIS en de Bibliotheek waren er onder andere Op Ruwe Planken, Beatwise, Artez Muziektheater en Phion. De roze zone (Lindenberg Cultuurhuis, De Bastei, Besiendershuis) bood optredens van Oostpool, Music Meeting, Radboud Reflects en Oddstream. Het oranje NYMA-terrein had onder andere het Afrika Museum, NYMA Makersplaats en Cultuur op de Campus.


© Eef van Bommel

Kunstnacht behield zijn krachtige concept: kunst- en cultuurinstellingen stapten buiten hun comfortzone en creëerden ongebruikelijke samenwerkingen voor unieke optredens. Dit jaar waren er 10 locaties met betrokkenheid van zo'n 60 culturele partijen. Het doel was meer zien in minder tijd, maar dit resulteerde soms in lange wachtrijen en gesloten deuren vanwege beperkte capaciteit in binnenlocaties.

Desondanks bood Kunstnacht wederom een overweldigende keuze aan culturele ervaringen. Je kon het programma zorgvuldig plannen of gewoon ergens naartoe gaan en je laten verrassen. De stad bruisde van energie, en Kunstnacht was een viering van kunst, creativiteit en gemeenschap, waarbij mensen werden verwonderd en aan het denken werden gezet. Zoals altijd eindigde de avond met een spetterend feest, dit keer in Doornroosje.


© Henk Beenen

Meer weten over Kunstnacht? Bezoek www.kunstnacht.nl.

 

Fotografie: Henk Beenen & Eef van Bommel

Dit vind je misschien ook leuk...