Fotoverslag: ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ - De wederopbouw van Nijmegen

Vanaf 18 september 2021 kun je de tentoonstelling ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ over de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad na de verwoestingen in 1944 bezoeken. In de Molenpoortpassage is de tentoonstelling nog tot 21 november te zien.

75 jaar geleden begon de wederopbouw van Nijmegen, de stad die met 2200 burgerdoden en een totaal verwoest centrum het hevigst getroffen was van alle Nederlandse steden. In twintig jaar werd een nieuw centrum gebouwd met een architectuur die uniek is in Nederland. De oorlog moest vergeten worden: Nijmegen keek vooruit. Maar om die architectuur goed te zien, moet je juist omhoog kijken!

Om de wederopbouw in Nijmegen te herkennen en te waarderen moet men de tijdsgeest kennen (handen uit de mouwen, vooruit!) en letterlijk omhoog kijken om de typerende architectuur te zien. Onderwerpen die aan de orde in de tentoonstelling zijn: een nieuwe moderne stad bouwen of het oude herstellen, de kenmerkende architectuur van de binnenstad, de iconen van de Nijmeegse wederopbouw, de nieuwe woonwijken, de industriële groei na de oorlog en natuurlijk het leven tijdens de naoorlogse periode.

Nijmegen Wederopbouwstad

‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ is onderdeel van de manifestatie ‘Nijmegen Wederopbouwstad’. De Stichting Nijmegen Wederopbouwstad stelt zich ten doel het stedenbouwkundige en architectonische erfgoed uit de wederopbouwperiode te behouden en te beschermen. Zij wil het belang van deze periode bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

In 20 jaar, van 1945 tot 1965, wordt de hele binnenstad opnieuw vorm gegeven. Waar de meeste Nederlands steden een organisch gegroeid centrum hebben, is het centrum van Nijmegen vanaf de tekentafel in een relatief korte periode gebouwd. Daarmee heeft de stad een compact en uniek stedenbouwkundig en architectonisch aanzicht. Het ademt de sfeer van de wederopbouw: handen uit de mouwen in een tijd van schaarste en gebruik maken van de moderne inzichten en bouwtechnieken van de nieuwe naoorlogse tijd.

Initiatiefnemers en curatoren Ben van Heesch (midden) en Piet Hieltjes (rechts)

Locatie: De tentoonstelling is te bezoeken op de 1e etage van de Molenpoortpassage.
Wanneer: 18 september tot 21 november van 11.00 tot 17.00 uur.
Let op: op maandag gesloten!

Fotografie: Henk Beenen

Rondleidingen over Wederopbouw door Gilde Nijmegen

Gilde Nijmegen ontwikkelt nieuwe rondleidingen door het centrum puur gericht op Wederopbouw. Aan de orde komen de bijzondere gebouwen (de iconen), de naoorlogse kunst op straat en de gevels in de winkelstraten.

Lees meer over de rondleidingen op www.wederopbouwstad.nl en www.gildenijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...