Fotoverslag: 80 jaar vrijheid

In februari stond Nijmegen stil bij het bombardement van 22 februari 1944, een dag die onuitwisbaar in het geheugen van de stad gegrift staat.​ Op deze dag trof een Amerikaans bombardement, bedoeld voor een Duits doelwit, per ongeluk het hart van Nijmegen, wat resulteerde in bijna 800 doden, duizenden gewonden en een verwoeste binnenstad. De slachtoffers werden deze maand herdacht door een ceremonie, een brandgrenswandeling en het delen van ooggetuigenverhalen. 

Tijdens een bijzonder samenzijn in het Infocentrum WO2 deelden de laatste ooggetuigen van het bombardement op Nijmegen hun persoonlijke verhalen. Deze momenten van gedeelde herinneringen hielpen de aanwezigen de diepe impact van het verleden te begrijpen en onderstreepten het belang van het levend houden van deze geschiedenis.

Een indrukwekkende wandeling op 21 februari langs de brandgrens, bood de deelnemers een unieke kans om de omvang van de verwoesting in Nijmegen te visualiseren. De route, gemarkeerd door kaarsjes, leidde langs plekken waar de verhalen van overleving en verlies nog steeds resoneren in de herinneringen van de stad.

Langs de route waren ook verschillende lichtherinneringen' te zien: visuele projecties die het bombardement van toen weer tot opnieuw leven brachten. Deze projecties waren de rest van de week nog elke avond te zien. Daarnaast stonden langs de route verschillende koren die aan het eind van de avond allemaal samenkwamen om de wandeling samen zingend af te sluiten.

Elk jaar vindt er een plechtige ceremonie plaats bij het kunstwerk 'De Schommel' in Nijmegen ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement van 1944. Tijdens deze ceremonie is er een moment van kranslegging, waarbij niet alleen de burgemeester en zijn wethouders aanwezig zijn, maar ook nabestaanden, vertegenwoordigers van verschillende organisaties, en burgers samenkomen.

Meer informatie over de herdenkingen en 80 jaar vrijheid vind je op deze pagina. 

 

Fotografie: Henk Beenen