Expoplu gaat verder als POST - interview met artistiek leider Youri Appelo

| Amy Ruiters

De ruimte voor hedendaagse kunst in de paraplufabriek op de Oldenbarneveltstraat 63a vormt al jaren een plek voor de artistieke kant en hedendaagse kunst in en rondom Nijmegen. In de tijd dat het pand gekraakt werd stond de kunstruimte in de Paraplufabriek bekend als Kunstinitiatief de Paraplufabriek, vervolgens is dit uitgegroeid tot Expoplu. Nu staat deze locatie én het voormalige postkantoor aan de Driekoningenstraat in Arnhem bekend onder de nieuwe naam POST. Zoals Youri Appelo, artistiek leider, het al zo mooi omschrijft: het kunstinitiatief is organisch gegroeid en een nieuwe fase is aangebroken. In een interview neemt Youri ons mee in deze transformatie en visie van POST.

In 2016 leidde Youri zijn eerste tentoonstelling bij Expoplu en in 2017 werd hij voor het eerst de jaarcurator. Voorheen werkte Expoplu altijd met denktank groepen maar met een jaarcurator kwam hier verandering in, en werd er gewerkt aan een lange termijn structuur voor een duurzamere organisatie. Dit was ook nodig want Expoplu bleef groeien. Met een groter team en meer budget komen nieuwe mogelijkheden. Het team van Expoplu bestaat ook deels uit mensen die in Arnhem wonen en zo werd een idee gerealiseerd: één organisatie die op twee plekken opereert om de kunst in de regio verbinden.


Youri Appelo - foto door: Studio Julius Thissen

De naam POST lijkt een gevolg te zijn van de tweede locatie in Arnhem, een oud postkantoor. Youri legt lachend uit dat dit eigenlijk toevallig is “de naam POST was al gekozen voordat de nieuwe locatie bekend was.” Expoplu dekte niet meer de lading van de bezigheden van de organisatie en was o.a. in het Engels was het moeilijk om uit te spreken voor internationale kunstenaars. En zo kwam men tot de naam POST.   

Sinds 2016 is Expoplu eigenlijk al bezig geweest met het verbinden van Arnhem en Nijmegen. De nieuwe naam POST symboliseert dit proces “we vormen een centrale post voor de regio”. Vanuit Arnhem sluiten veel mensen van de kunstacademie zich aan bij POST om hun eerste stappen te zetten in het werkveld en ook vanuit de Radboud werken veel vrijwilligers bij POST. Youri wenst ook om “een centrale post te zijn voor mensen hun artistieke voedsel.” Zodat de hedendaagse kunst die nog niet echt ergens anders te zien is in deze regio, wél te vinden is bij POST.

Naast een centrale post vormt de organisatie ook meteen een artistieke grenspost. Youri ziet een grote ambitie om meer samen te werken met Duitsland. “Niet op een incidentele manier maar een structureel terugkomende samenwerking.” Samenwerking wordt hierbij gezien als een doel op zich en niet als een middel tot een eind.

Tot slot refereert POST ook naar een tijd, bijvoorbeeld post-modernisme, na een periode. “Je komt ergens vandaan, je weet ook waar je vandaan komt, dus de post periode is een soort reflectie waarbij je tegelijkertijd naar de toekomst kijkt en een belofte maakt van hoe je het gaat aanpakken.” Youri ziet dit constant terugkomen in hedendaagse kunst. Het is de conversatie die POST wil stimuleren over zowel het verleden, de reflectie in het nu en de (utopische) toekomst.

POST presenteert hedendaagse kunst rondom 4 pilaren engagement, experiment, talent ontwikkeling & samenwerking waarbij ieder een heel eigen karakter bezit. Binnen dit geraamte werken ze vooral met fysieke presentaties en tentoonstellingen. Een museum heeft vaak een wat formelere setting met meer gedragscodes, en POST creëert juist een wat intiemer, kleiner en vrijblijvender karakter. Het is een vrije plaats waar je ook wel een statement kan maken. “We willen op verschillende manieren ons publiek bereiken. Beeldende kunst spreekt zowel het rationele en emotionele aan. Het kan soms veel meer teweegbrengen dan een geschreven of gesproken dialoog. Daarom willen we mensen stimuleren om een dialoog met de kunst aan te gaan.”

“POST is als een organisme dat evolueert, het is niet iets compleet nieuws, wél een nieuwe fase. We creëren een duurzame plek voor hedendaagse kunst, zodat wij ook in de toekomst een kwalitatief aanbod hedendaagse kunst kunnen blijven presenteren voor een divers publiek.”

 

Ben jij ook benieuwd naar POST en de sprekende hedendaagse kunst? Kom vooral een keer kijken als de deuren weer open zijn! Op de website vind je de actuele informatie over tentoonstellingen en projecten en tevens een interessant artikel over de rijke geschiedenis van de organisatie. En naast POST, delen wij ook de wens van Youri om ook bij andere kleinere plekken voor beeldende kunst  langs te gaan als dat weer kan, zoals bij Singular Art, RUIS, Extrapool of Expo Bart. Want de intiemere ervaring met beeldende kunst wordt zeker aangeraden door Youri.  

Fotografie: Studio Julius Thissen

Dit vind je misschien ook leuk