December: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De feestmaand december staat voor samenkomen en genieten van bijzondere ervaringen. En hoewel dit jaar alles anders is, heeft cultureel Nijmegen toch een prachtig aanbod! Of je nu liever thuis blijft of juist graag de deur uitgaat, er is genoeg te doen. Wij hebben alvast de agenda doorgespit en een aantal bijzondere evenementen gevonden! Waar ga jij heen? 

Frank Boeijen live in je woonkamer

Hoe zou de Nederlandstalige popmuziek eruit zien zonder Frank Boeijen? In een carrière die inmiddels veertig jaar beslaat, heeft hij het genre mede vormgegeven. We kennen de hits allemaal: Zwart Wit, De Verzoening, Zeg me dat het niet zo is en Kronenburg Park, inmiddels solide verankerd in het collectieve geheugen.

Deze bijzondere tijd vraagt om een bijzonder optreden. Frank Boeijen geeft in december maar liefst 16 optredens in Doornroosje, die in no-time uitverkocht waren. Maar niet getreurd! Op zondag 27 december om 22:00 beleef je een uniek concert in je eigen woonkamer. Koop nu een streamingticket en je ontvangt een persoonlijke couponcode voor de livestream.

Otis x Thiemeloods

Dat de uitwerking van de maatregelen rondom het coronavirus een grote impact hebben op de cultuursector mag overduidelijk zijn. Reden genoeg voor Thiemeloods en Meneer Otis om de handen ineen te slaan vanuit een gedeelde liefde voor cultuur en met name voor storytelling, cabaret en theater. Het programma in december: 

Wintertuin2020: verhalen over tijd en ruimte

Helaas gaat het Wintertuinfestival, dat jaarlijks in het laatste weekend van november in Nijmegen plaatsvindt, in 2020 vanwege de coronacrisis niet door. Toch is er goed nieuws: Wintertuin2020! Coronaproof evenementen, zowel on- als offline. In december:

  • Het grote gesprek. Eén schrijver, één interviewer. Een gesprek over de rol van literatuur en meer in het bijzonder de kracht van het boek als gids door onze onstuimige werkelijkheid. Als de coronamaatregelen het toelaten is het live bij te wonen. Begin december komt #3 online, waarbij SophieReinders in gesprek gaat met Jaap Robben. Mid december volgt #4: Murat Isik wordt geïnterviewd door schrijver en acteur Nazmiye Oral.
  • Close Reading ClubDe Close Reading Club is een digitale leesclub waarbij je in een klein uur samen één tekst gaat doorgronden. Wat ontdek je als je echt de tijd neemt om goed te lezen? De leesclubs zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Per leesclub is er gemiddeld 10 minuten voorbereiding nodig. Volgende editie: 11 december. 

Exposities in de stad

Een web van slangen die plotseling bewegen, ballonnen met lucht vullen en via electroden lichaamsdelen aansturen. De crème de la crème van de pas afgestudeerde kunstenaars en bijzondere, hedendaagse sieraden. En eeen plek waar we allemaal gelijk zijn in ons verlangen naar een betere, veiligere, gezondere, eerlijkere en meer gelijke toekomst. Er zijn weer bijzondere exposities te zien in Nijmegen:

Filmhuisfilms - in LUX op thuis

De bioscopen zijn gelukkig weer open, wat betekent dat je in LUX Nijmegen weer van de beste filmhuisfilms kunt genieten. Daarnaast biedt LUX ook verschillende livestreams aan van interessante lezingen die je gewoon vanuit huis kunt volgen. Bekijk hier de volledige agenda van LUX. 

Ga je liever niet de deur uit voor een film? Bekijk de films dan via Picl. Zo kijk je de filmhuisfilms van LUX én steun je LUX financieel! Via Picl zie je de films uit het filmtheater gewoon thuis, zonder abonnement. Voor een premièrefilm betaal je €8,50 en voor een gemiste film €4,99. Deze kosten gaan direct naar LUX. De film is vervolgens 48 uur lang beschikbaar. 

Kinderactiviteiten in de bibliotheek

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid vijf activiteitentips in combinatie met vijf leestips op een rijtje. Tips voor jong en oud, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Deze maand geeft klantadviseur Vita de Waal vijf tips voor de feestmaand december. Vita werkt als klantadviseur in Bibliotheek De Mariënburg in het centrum van Nijmegen. Bekijk de tips hier

Bekijk hier de volledige cultuuragenda