December: biebtips van... Vita

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid vijf activiteitentips in combinatie met vijf leestips op een rijtje. Tips voor jong en oud, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Deze maand geeft klantadviseur Vita de Waal vijf tips voor de feestmaand december. Vita werkt als klantadviseur in Bibliotheek De Mariënburg in het centrum van Nijmegen.

1. Voorleesfeest met Gerda Havertong

Gerda Havertong werd in de jaren tachtig bekend als voorleesmoeder Gerda in Sesamstraat. Ze kan prachtig vertellen met haar fijne, warme stem. Op 29 november komt ze voorlezen in Nijmegen voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De verhalen gaan over kinderen met achtergronden die vaak nog ontbreken in de mainstream kinderliteratuur. De bibliotheek organiseert deze activiteit samen met Dare to Decolonize.
Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: zondag 29 november, 10.00 – 11.00 uur en 11.30 – 12.30 uur
Prijs: gratis, aanmelden via daretodecolonize@gmail.com.  

Boekentip bij Voorleesfeest:

Feestverhalen – [samenstelling:] Jos van Hest en Saskia van der Valk

Gerda Havertong laat met het voorleesfeest kinderen kennismaken met andere culturen. Dat gebeurt ook in dit informatieve boek voor kinderen: het is een bundel met vijftig verhalen van verschillende schrijvers over bekende en minder bekende feesten in Nederland en Vlaanderen. De verhalen zijn geschreven door verschillende auteurs waaronder ook Gerda Havertong!

2. Pietenchallenges van de Biebboys

Op verschillende locaties in Nijmegen organiseert het Huis van Sinterklaas leuke opdrachten voor kinderen. In het Pietenboekje, verkrijgbaar bij ondernemers in de binnenstad, staan leuke opdrachten zoals een letterzoekactie en een kleurplatenactie. In Bibliotheek De Mariënburg kun je de BiebBoys Pietenchallenges doen. Vraag de folder met de pietenchallenges van de BiebBoys bij de balie in de bibliotheek. Na het doen van de opdrachten verdien je een stempel voor in het Pietenboekje. Als je alle opdrachten hebt gedaan, zal Sinterklaas in het Huis van Sinterklaas zijn handtekening zetten en ontvang jij je pietendiploma!
Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: doorlopend tot en met 2 december
Prijs: gratis

Boekentip bij pietenchallenges:

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar – Annie M.G. Schmidt

Sint en Piet zijn voor de vijfhonderdvierenzeventigste keer met de stoomboot op weg naar Nederland. Piet heeft er stiekem wel eens genoeg van. Volgens hem zijn de kinderen alleen maar geïnteresseerd in cadeautjes, maar daar wil Sint niets over horen. Dan barst een storm los en lijden ze schipbreuk. Met wat hulp belanden ze toch in Nederland, maar in gewone kleren herkent niemand ze. Gelukkig zijn de kinderen wel behulpzaam en door hun oplossing wordt het toch nog een prachtig feest. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.

3. Digi Playground | 3D studio | 8+

Je zelfontworpen sleutelhanger uitprinten? Of coole oorbellen? Het kan elke eerste donderdag van de maand in Bibliotheek De Biezantijn. Maak je eigen 3D-ontwerp of scan een voorwerp en print deze uit. Je kunt gebruik maken van allerlei apparatuur in de bieb, waaronder laptops en een 3D-printer. Een medewerker van de bieb legt je uit hoe het moet.
Waar: Bibliotheek De Biezantijn
Wanneer: donderdag 3 december, 14.30 – 15.30 uur
Prijs: gratis, aanmelden via biezantijn@obgz.nl.

Boekentip bij 3D studio:

40 x koele DIY’s om zelf te maken – OnneDIy

Je kunt thuis natuurlijk ook leuke 3D-knutsels maken! YouTube-ster OnneDi (bekend van het YouTube-kanaal ‘Leuk of meuk’) kan je hierbij helpen. Ze verzamelde veertig knutselideeën voor Halloween, kerst en de winter. Maak o.a. een zwevende nepkaars of een foute kersttrui. Met stapsgewijze uitleg van OnneDi en kleurenfoto’s van de resultaten. Vanaf ca. 10 jaar.

4. Digi Playground | Greenscreen fotografie, de kersteditie | 6+

Verras je opa en oma, buren of vrienden dit jaar met een supercoole kerstkaart! Met behulp van een greenscreen tover je jezelf in de meest gezellige, sprookjesachtige, grappige of bizarre kerstsetting. Je leert werken met de greenscreen-techniek en bijbehorende tablet-app. Natuurlijk krijg je de geprinte kerstkaart en het digitale bestand mee naar huis.
Waar: Bibliotheek De Biezantijn (Waterstraat 146) & Bibliotheek Zwanenveld (Zwanenveld 9098)
Wanneer: maandag 14 december van 15.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek De Biezantijn. Woensdag 16 december van 15.00 tot 16.30 uur in Bibliotheek Zwanenveld
Prijs: gratis, aanmelden via biezantijn@obgz.nl of zwanenveld@obgz.nl

Boekentip bij Digi playground:

Zelf animatiefilms maken met je telefoon of tablet – Govrien Oldenburger

Na deelgenomen te hebben aan Digi Playground ben je natuurlijk helemaal enthousiast geworden over de technieken die er zijn om een geanimeerde foto te maken. Hoe cool is het om dan vervolgens te leren hoe je een animatiefílm kunt maken! In dit boek kun je lezen hoe je animatiefilmpjes maakt met je tablet of smartphone. Bouw je eigen studio en leer monteren. Vanaf ca. 9 t/m 14 jaar, ook geschikt voor kinderen die niet graag lezen!

5. Kindercollege | Griezelen met nachtdieren | 6+

Houd je best een beetje van griezelen? Kom dan luisteren naar de verhalen van bioloog William van den Akker. Hij vertelt over spinnen die onder stoffige boekenkasten vandaan kruipen en in je mond gaan zitten. En over de verschrikkelijke boekenwurm, die je niet hoort aankomen. Zo zijn er nog veel meer enge nachtdieren, griezel je mee? Je kunt je aanmelden door te mailen naar hvdl@obgz.nl.
Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: woensdag 23 december, 14.30 – 15.30 uur
Prijs: gratis, aanmelden via hvdl@obgz.nl.   

Boekentip bij Griezelen met nachtdieren:

Gruwelijk Grappige Griezelverhalen – Tosca Menten

Heb jij een sterke maag? Dan zijn deze negen gruwelijk grappige griezelverhalen precies iets voor jou. In dit boek vind je ook nog afschuwelijke weetjes en ijselijke versjes en spreuken. Met verhalen van o.a. Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer informatie over het programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl/agenda! De meeste kinderactiviteiten zijn gratis. 

Dit vind je misschien ook leuk