De favorieten van dit voorjaar met programmeurs Heleen Kalkman en Natasja van Geel

Na een succesvolle eerste helft van het theaterseizoen, met tot op heden ruim 3800 verkochte kaarten, kijkt de Lindenberg alweer uit naar een veelzijdig en vol voorjaarsprogramma. Hieronder lees je een interview met programmeurs Heleen Kalkman en Natasja van Geel, over de voorstellingen waar zij het koment seizoen naar uitkijken.

Natasja en Heleen

Een korte terugblik op de start van het theaterseizoen

Natasja: “Het was natuurlijk -met name op organisatorisch gebied- even wennen aan het gebruik van de QR-code met het coronatoegangsbewijs vanaf 25 september, maar daar hebben we inmiddels onze weg in gevonden. We hebben net de Kinderboekenfeestjes in de wijken tijdens de Kinderboekenweek 2021 achter de rug en de deelname aan het Sprookjesfestival en Festival Jazz International Nijmegen. We zijn blij met het aantal verkochte kaarten in de tweede helft van 2021 en kijken uit naar het voorjaar waarin er weer prachtige nieuwe voorstellingen op onze podia worden uitgevoerd.”

Naar welke artiesten en voorstellingen kijken jullie dit voorjaar uit?

Heleen: “Anne & Lisa! Zij zijn zo lekker los en heel erg grappig en theatraal. Op Festival de Oversteek gaven ze afgelopen zomer al een preview van hun nieuwe programma en dat belooft veel goeds.

Ze zijn mooi op elkaar ingespeeld en echt een mooi duo. Een andere voorstelling waar ik naar uitkijk is Jungleprinter van Zoutmus. Daar zit dezelfde gekte in die Anne & Lisa ook hebben. Het zijn vijf jongens die erg muzikaal zijn. Ze zijn begonnen als band en gewoon ‘goed gek’. Het is een ongeregeld zootje met theater, muziek en wat al niet meer maar ondertussen hebben ze dat wel in een complete voorstelling weten te gieten. Ze staan al een tijdje op de planning en ik kijk ernaar uit dat ze nu eindelijk kunnen komen spelen. En mijn persoonlijke favoriet is toch wel Merijn Scholten. Hij heeft er een heel nieuw publiek bijgekregen door de hilarische Instagramvideo’s die hij in coronatijd maakte en nog steeds maakt. Hij heeft een hele scherpe blik op wat er gebeurt in de samenleving waar hij commentaar op geeft, zonder dat heel expliciet te doen. Veel mensen zullen hem ook kennen van de Partizanen, waarmee hij ook heel succesvol was. Dus ook naar zijn voorstelling kijk ik erg uit!”

Natasja: “Het is altijd moeilijk om een keuze te maken, want natuurlijk kijk ik uit naar alle voorstellingen maar als ik er dan een paar moet noemen: in februari staat Meneer Monster met Lucky Luuk bij ons. Meneer Monster maakt altijd hele meeslepende voorstellingen van bekende verhalen. Hun energie en creativiteit is opzwepend. Daarnaast brengt Het Laagland in maart de bijzondere theaterdocu Met zonder ballen: een zeer persoonlijk en informatief verhaal over een moeder en haar transzoon. En in met name in de eerste maanden van 2022 hebben we veel dansvoorstellingen, waaronder Wild, een try-out van Danstheater AYA. Een voorstelling waarin rolpatronen overboord gaan, met prachtige live muziek van MAAT Saxofoonkwartet.”

Meneer Monster - Lucky Luke

En welke voorstelling mag de theaterbezoeker echt niet missen dit voorjaar?

Heleen: “In het licht van Lisse Knappe en Solo Stories. Een muzikale monoloog die gemaakt is naar aanleiding van het autobiografische boek van Karin Bloemen over haar verleden met misbruik. Een heftige voorstelling, waarin veel mensen zich ook zullen herkennen wellicht. Het is goed dat zo’n onderwerp besproken blijft.”

Natasja: “Simone de Jong Company brengt in februari Als het sneeuwt: een hele beeldende voorstelling voor kinderen van 2-6 jaar en hun ouders. Het voorproefje wat ik zag was heel betoverend en deed denken aan een sneeuwbol, je weet wel… zo een waarmee je moet schudden om het te laten sneeuwen. En nou maar hopen dat het ook nog echt gaat sneeuwen, dat zou het wel heel bijzonder maken.”

In het licht

Welke artiest die op het programma staat moeten we in de gaten gaan houden?

Heleen: “Lisa Ostermann. Zij is de meest recente winnaar van het Leids Cabaret Festival en heeft een stevige podiumpersoonlijkheid. Ze heeft een jaar moeten wachten om haar voorstelling te spelen dus ik ben gewoon heel benieuwd wat ze gaat vertellen. Wat haar verhaal is en wat ze gaat laten zien.”

Natasja: “Ik ben al jaren fan van De Dansers: een groep die fantastische dansvoorstellingen maakt voor klein en groot. Ook live muziek speelt hier een grote rol in. Zij werken samen met diverse andere makers en ontwikkelen zich op deze manier. In maart staan zij twee keer bij ons. Ik kijk ernaar uit!”

De Lindenberg vindt het ook belangrijk om Nijmeegse amateurs een podium te geven, zijn er bepaalde projecten die jullie hierin kunnen noemen?

Natasja: “We zijn blij dat we voor de vierde keer samen met Jobert Franken Het Schort Kort Theaterfestival mogen organiseren. Het Schort Kort biedt een podium voor het Nijmeegse amateurtheater door in één weekend acht verschillende korte theatervoorstellingen te programmeren met echt van alles wat. En, vers van de pers: Oostpool gaat in samenwerking met de Lindenberg een voorstelling maken met makers uit Nijmegen: begin december kunnen amateurs met ambities en semi-professionals auditie doen. De repetities starten in januari en de voorstelling is te zien in de Lindenbergzaal op 14 en 15 mei 2022. Ik ben ervan overtuigd dat dat een heel mooi project gaat worden.”

Heleen: “Hier wil ik graag Let’s make comedy nog aan toevoegen. Een wedstrijd die we sinds 2020 organiseren samen met andere Gelderse Podia en we op zoek gaan naar talenten op het gebied van stand-up comedy. We hebben hier de twee voorrondes en de halve finale staan, dus ik ben heel benieuwd wat deze editie aan nieuwe namen naar voren gaat brengen.”

Het complete theaterprogramma van januari t/m mei 2022 is vanaf heden op de website van de Lindenberg te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk