Dé biebtips voor februari

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten en jezelf of je kind(eren) te ontwikkelen.

1. De open boekenclub

Houd je van lezen en zou je graag met anderen over boeken willen praten en leestips willen uitwisselen? Kom dan naar Bibliotheek Mariënburg voor een nieuwe activiteit voor leesliefhebbers: De open boekenclub. De boekenclub is een keer in de twee weken op dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur. Op dinsdag 20 februari 2024 is de eerste. Wees welkom!

Voor deze boekenclub hoef je je niet voor te bereiden. Je mag wel een boek meebrengen om daar iets over te vertellen. Je deelt deze middag boekentips met elkaar. Als er tijd over is, lees je samen een korte tekst om daar vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan. Dit alles onder begeleiding van de Nijmeegse auteur en veellezer Max Hermens. Meld je gratis aan via www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

De leesclub – Renate Dorrestein

De avonturen van zeven leesclubvriendinnen van middelbare leeftijd die een literaire cruise langs de Schotse kust maken onder leiding van hun lievelingsschrijver. Een ode aan leesclubs, lezen en literatuur.

2. Kindercollege: Kan een robot jouw vriendje worden?

Heb jij een nieuwsgierig kind? Bezoek dan eens een kindercollege! Karolina la Fors, onderzoeker van de Universiteit Twente, vertelt in de bieb over kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat robots steeds slimmer worden, zodat ze allerlei taken van mensen kunnen overnemen. Tijdens dit kindercollege leren kinderen waarin robots op mensen lijken, maar vooral wat ze anders maakt. Ook gaan kinderen zelf een robot knutselen. Het eerste kindercollege over robots vindt plaats op donderdag 15 februari van 13.30 tot 14.30 uur in Bibliotheek Mariënburg. Diezelfde middag om 15.30 uur vindt dit kindercollege ook in Bibliotheek Beuningen plaats. Op donderdag 29 februari is het de beurt aan Bibliotheek Muntweg (van 15.30 tot 16.30 uur). Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De toegang is gratis, wel even aanmelden via www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

Game Helden tegen de robots – Marcel van Driel

Als Blaag de Blob wordt gestolen, teleporteren de Game Helden naar het hoofdkwartier van superschurk de Leeuwin in New York. Daar worden ze opgewacht door een robotleger en een verschrikkelijk wezen. Lukt het de vrienden om Blaag te redden? Vanaf ca. 7 jaar.

3. Young Adult Book Event

Dat Young Adult-boeken populair zijn, weten Bibliotheek Gelderland Zuid en de Engelse Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit al lang! Bookstagram en BookTok zijn niet voor niets zo'n succes. Vooral Engelse boeken zijn populair onder jongeren. Daarom organiseert de bieb speciaal voor alle boekenwurmen op zaterdag 24 februari een fantastisch evenement rond Engelstalige Young Adult-boeken. Hier kun je genieten van flitscolleges van RU-wetenschappers, interviews met schrijvers, waaronder Marieke Nijkamp en Sarah Maria Griffin, een gesprek over hertalen en vertalen met Emma Ringelding en Maria Postema (foto), creatieve workshops, speeddates over boeken, shops met bookish items en nog veel meer. Het event duurt van 19.30 tot 22.30 uur en vindt plaats in stadsbibliotheek Mariënburg. Tickets kosten € 5 voor bibliotheekleden, en € 6,50 voor overige bezoekers. Het hele programma en ticketverkoop is te vinden op www.obgz.nl/yabookevent.

Boekentip!

Het is hier helemaal (niet) perfect!                                                                                                                 

Yara (18) reist na haar eindexamen gymnasium naar Indonesië. In haar eentje. Ze gaat daar vrijwilligerswerk doen, en alles documenteren via Instagram. Maar haar perfectionisme is ook haar valkuil.

Dit vind je misschien ook leuk...