Dé biebtips voor december

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten en jezelf of je kind(eren) te ontwikkelen.

1. Workshop programmeren voor kinderen

Coderdojo Nijmegen organiseert zaterdag 9 december van 12.00 tot 14.30 uur weer een workshop programmeren voor kinderen in Bibliotheek Muntweg (Muntweg 207 in Nijmegen). Doel is om kinderen tussen de 7 en 17 jaar kennis te laten maken met ICT en programmeren in het bijzonder. Tijdens deze workshop leer je bijvoorbeeld hoe je een game ontwerpt, een website bouwt of een robot programmeert. Kinderen tot en met 12 jaar volgen samen met een van hun eigen ouders de instructie, oudere kinderen kunnen zelfstandig werken. Lijkt je dit wat voor jou of je kind? Reserveer een gratis ticket via https://coderdojo-nijmegen.nl.

Boekentip!

De programmeerbende – Inge Strijker
Vier kinderen uit groep 8 richten een programmeerclub op. Ze maken een muziekprogramma en een dansende robot. Maar dan wordt hun school gehackt, en moeten ze op zoek naar de dader. Via www.programmeerbende.nl kunnen kinderen o.a. zelf aan de slag met programmeren. Vanaf ca. 10 jaar.

2. De bieb in actie voor 3FM Serious Request: lezergamen en Het Plaatjespaleis

Lasergamen op een unieke locatie? Kom op dinsdagavond 19 december in Bibliotheek Mariënburg (Mariënburg 29 in Nijmegen) ‘lezergamen’! Je strijdt tegen elkaar in teams van vijf personen. Kun jij op tijd wegduiken tussen de boekenkasten? Aan het einde van de avond wint het team met de meeste punten. De opbrengst van deze activiteit wordt gedoneerd aan 3FM Serious Request. Dit jaar staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request op de Grote Markt in Nijmegen en wordt er geld ingezameld voor Stichting ALS Nederland. Een ticket voor een team van vijf kost € 50, een los ticket kost € 12,50. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Loop op vrijdag 22 december tussen 11.30 en 16.00 uur ook even Bibliotheek Mariënburg binnen voor Het Plaatjespaleis! Hier zitten illustrator Jelko Arts en dichter Wout Waanders klaar om voor jou een persoonlijk plaatje te maken Wil je een tekening van een pinguïn met een petje? Of ga je voor een plaatje van je kat met een hoed op? Illustrator Jelko Arts en dichter Wout Waanders improviseren op basis van jouw input een uniek plaatje om mee naar huis te nemen. En de kosten? Die bepaal je helemaal zelf! Je betaalt ter plekke via een QR-code. Alle opbrengst gaat naar Stichting ALS via 3FM Serious Request.

Boekentip!

Fernando Ricksen, de finale strijd: Leven met ALS – Vincent de Vries
Verhalen en anekdotes over de laatste levensjaren van de Nederlandse profvoetballer Fernando Ricksen (1976-2019), vanaf het moment dat hij de diagnose van de spierziekte ALS kreeg in 2013 tot zijn dood in 2019.

3. Voorleestfeest voor peuters: Dikkie Dik viert Kerstmis

Geniet van een leuk en leerzaam moment samen met je (klein)kind. Onze voorlezers lezen op woensdag 20 december in Bibliotheek Zwanenveld van 10.30 tot 11.15 uur mooie prentenboeken over Dikkie Dik voor. Daarna gaan de kinderen knutselen of een spelletje doen in het thema van het boek. Deze keer is dat: Kerstmis! Een gezellig uitje voor in de kerstvakantie.

Boekentip!

Dikkie Dik: Kerstmis – Jet Boeke
Bundel met drie kerstverhalen over Dikkie Dik. Vierkant prentenboekje met grote, eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...