
Bevrijdingsfestival zet Hunnerpark in vuur en vlam ter ere van 80 jaar vrijheid
Onze voorouders voerden ooit 80 jaar lang strijd om onafhankelijkheid. Nu, bijna vier eeuwen later, herdenken we dat Nederland exact 80 jaar geleden werd bevrijd. Dat werd op 5 mei 2025 uitbundig gevierd met veertien officiële bevrijdingsfestivals door het hele land. Het Nijmeegse Hunnerpark kon daarbij uiteraard niet ontbreken als een van de feestelijke hoogtepunten in dit lustrumjaar.
Om 14.00 uur werden de deuren van het jaarlijks terugkerende bevrijdingsfestival geopend. Niet veel later arriveerden de lopers uit Wageningen met het vreugdevuur, dat vanaf het podium werd ontstoken door burgemeester Hubert Bruls en Wolfgang Gebing, de burgemeester van Kleef. De fakkel zelf werd vervolgens naar het Vrijheidsmuseum gebracht, maar de optredens van diverse artiesten zorgden ervoor dat het vuur de hele dag bleef branden op het terrein.
In vuur en vlam
Zo was het eerste optreden van de dag op het hoofdpodium de vuurdoop van zangeres LUNA, die voor de eerste keer op een festival stond. De 22-jarige LUNA brak vorig jaar door met de hit “Birds of a Feather” van Billie Eilish, hertaald als “Dat is het leven.” Deze heeft inmiddels al de achttien miljoen streams gepasseerd op Spotify. Het contrast tussen haar bescheiden houding en loepzuivere uithalen werd met enthousiasme ontvangen door het gevarieerde publiek. Het vormde een veelbelovend begin van de festivaldag.

Het vuur aan de schenen
De zangeres die het middagprogramma compleet maakte heeft wel voor hetere vuren gestaan. De uitgesproken MEROL wist direct het vuur aan de schenen van de bezoekers te leggen, met haar scherpe teksten, vloeiende dansbewegingen en een grote ronddraaiende, lichtgevende haai. Het podiumdier zong vanaf die haai een lied met een tekst die niet helemaal op de jongste bezoekers gericht was, maar liet met haar nummer ‘Mannen met gevoel’ bezoekers uit alle generaties springen.


De eigenzinnige Milolaathetlukken beet het spits af van het avondprogramma. De Amsterdamse rapper veroorzaakte de eerste moshpits met zijn opvallende teksten, waarin hij vooral rapt over zijn liefde voor designerkleding. Zijn stadgenoot Gotu Jim gooide vervolgens nog wat olie op het vuur met een energieke show en zijn zomerhit “Misschien (Kwijt)” als hoogtepunt. Gotu Jim komt net als Milolaathetlukken uit de stal van Burning Fik, het label dat in handen is van Faberyayo en Abel. Aan laatstgenoemde artiest was de eer om voor de klap op de vuurpijl te zorgen met zijn band Prins S. en de Geit, en dat deed hij op geheel eigen wijze.
Voor ieder wat wils
Dit jaar was er ook een ‘Hang Out’, een knus podium nabij de ingang waar de hele dag hiphop, trap en R&B werden gedraaid. Uiteraard was er voor ieder wat wils, ook voor feestgangers die niet van hiphop of pop houden. Bij de Electronic Stage, een podium met een enorme overkapping, klonk de hele dag non-stop muziek. Diverse artiesten mochten laten zien wat ze in huis hadden, met een live-optreden van Dissolver als afsluiter.
Daarnaast werden er ook ‘Vrijheidsgesprekken’ gevoerd in de ‘Verbindbal’, een grote witte ovaalvormige tent. Daar konden bezoekers in gesprek gaan met samenwerkingspartners en sprekers over vrijheid.
Het was een drukbezocht festival, maar door de vele horecakraampjes en medewerkers ontstonden er geen lange rijen. Waar de middag veel gezinnen met jonge kinderen trok, liep het terrein ‘s avonds vol met jongvolwassenen. Het Nijmeegse bevrijdingsfestival bewees zich opnieuw als een feest voor iedereen.
Fotografie: Matthijs van Houten en Martijn Kusters