Beeldende Kunst Nijmegen: een terugblik op 2023

| Jam van der Aa

Wat is de moeite waard om te zien in de stad? Beeldende Kunst Nijmegen vraagt het aan verschillende schrijvers, die hun gedachten delen over beeldende kunst in de stad. Jam van der Aa blikt terug op een bijzonder jaar.

Liminaliteit

In deze tijd van het jaar is het nakaarten en lijstjes maken meestal al begonnen. Wat hebben we in 2023 gedaan? Wat hebben we gezien? Welke doelen schuiven we door naar volgend jaar, omdat het met de feestdagen voor de deur wel niets meer zal worden. Wat zijn de plannen? Waarop verheugen we ons in 2024? Even wachten nog.

Lat. limen = drempel, grens. Je moet al wel de oude ruimte uit. En de nieuwe ruimte is nog niet klaar. Inbetween jobs. Ook een goed voorbeeld. Of eigenlijk is zelfs een deel van de beginfase van de nieuwe job liminaal. Want als je een nieuwe functie bekleedt, zit die je nog niet als gegoten. Liminaliteit komt van het woord liminaal, dat overgangsfase betekent.

Liminaliteit gaat over fases waarin je het één niet meer bent en ook nog niet helemaal het andere. Het is de fase van de tussentijd. We hebben een heel specifieke tussentijd, wachtend op het einde van “corona”, natuurlijk lang en breed in onze privévertrekken onderzocht. Tot vervelens toe waarschijnlijk. Om het vervolgens heel erg snel te proberen te vergeten. Maar ondanks dat we al een tijdje uit de coronamaatregels zijn - de allerlaatste maatregelen werden dit kalenderjaar officieel afgeschaft - heb ik het gevoel dat we ons op het gebied van de beeldende kunst in Nijmegen op een aantal vlakken in een nieuwe liminale ruimte bevonden het afgelopen jaar.

Tussenruimte

In het gebouw van de ABN AMRO, aan het Keizer Karelplein, heb ik als jonge student mijn (hoogstwaarschijnlijk) levenslange haat voor stofzuigen opgelopen. Bekijk die zaal maar eens als je het gebouw betreedt. Beeld je in dat je die moet stofzuigen, met een doodgewone stofzuiger. Destijds mocht je alleen als je lang in dienst was van het schoonmaakbedrijf én betrouwbaar was gebleken, in de vertrekken van de directie komen. Waar, zo werd er verteld, kunst hing. Je weet wel, zeiden ze dan. Van die schilderijen.

Ook nu weer hangt er in het ABN AMRO gebouw kunst. Ik heb, op een zondagmiddag, voor de gesloten deur gestaan. Dinsdag ga ik nog een keer. Ik ga naar Into the Black Hole kijken; door het Valkhof Museum (i.s.m. de Radboud Universiteit). Die hier de tussenfase doorbrengt en de jaarwisseling overbrugt. Museum Kam, waar verbouwd wordt (zelfs onderzoekers kunnen er momenteel niet terecht), bestaat alleen nog maar in onze fantasie (en voor sommigen misschien ook nog in hun herinnering). In 2024 gaat dat Museum weer open! Nog even wachten.

RUIS zwaaide af met een kunstveiling Past to Present. Voor een mooie prijs kon je de eigenaar worden van een werkje van een van de kunstenaars die in de loop der jaren geëxperimenteerd hebben in de ruimte aan de Hertogstraat. Om de tijd die RUIS uit de lucht is door te komen. Er gaat een nieuwe ruimte komen. De deuren daarvan zullen in 2024 openen. Hybernating. Net zoals Singular Art Gallery, lees ik op instagram: until the new space opens. Op de website van NEUS: in transit.

Maar is alles dan intransitief? Nee hoor. Expo Bart. Weten mensen het nog te vinden? Is iedereen alweer op de hoogte dat daar, op het industrieterrein van de NYMA iets geweldigs aan het groeien is? Ik kan je verklappen dat het plein waaraan Expo Bart zit echt prachtig begint te worden. Het Waalplein, zoals het daar heet, heeft sowieso een belofte in zich, maar ook daarvoor geldt: eerst nog een winterslaap. En toch, een kleine wandeling in die contreien, om bijvoorbeeld het kerstmaal of een nieuwjaarskater wat te laten zakken kan ik je alvast van harte aanbevelen.

Beeldende Kunst Nijmegen

Beeldende Kunst Nijmegen is een platform waarin professionele beeldende kunstorganisaties in de stad verenigd zijn, om gezamenlijk te werken aan een sterke, zichtbare, solidaire en duurzame beeldende kunstsector. In opdracht van BKN schrijven onafhankelijke schrijvers inhoudelijke teksten over een kunstwerk, tentoonstelling, project of kunstinstelling, om het gesprek over beeldende kunst in Nijmegen aan te jagen. Blijf op de hoogte via Instagram, de website, of de BKN-nieuwsbrief.

Fotografie: Anne Hopman, Koen Kieviets