Adopteer een liveshow en support lokaal talent

| Amber Volman

In de rokerige grote zaal van Brebl gevuld met vintage bartafels, koninklijke fauteuils en een grote houten bordes, verzamelt zich een groep muziekliefhebbers en supporters. Vanaf de betonnen vloer trekt de kou omhoog, maar het publiek warmt zich op met verse koffie of een speciaal biertje voor ‘adopteer een liveshow’ – een initiatief van De Basis en BRUT.

‘Adopteer een liveshow’ is een initiatief opgezet door De Basis en BRUT om liveshows te faciliteren voor opkomend muzikaal talent. Adopteer je jouw favoriete act, dan geef je deze artiest letterlijk een podium en ontvang je daarnaast tien tickets om de liveshow te bewonderen. Vijf lokale muziekacts schotelen op maandagavond 14 november een divers muzikaal programma voor.

Penvriend

Het bescheiden publiek wordt gemotiveerd om dichter naar het podium toe te kruipen. Dan is het aan het Arnhemse Penvriend om de eerste tonen van de avond door de industriële setting te laten galmen. Het folk-duo weet het publiek direct te verbazen met hun a capella opening. Het is meteen duidelijk: de twee zijn feilloos op elkaar ingespeeld. Er wordt geboeid geluisterd hoe Imre en Twan met enkel een akoestische en elektrische gitaar, in samenspel met hun versmeltende stemmen een diversiteit aan songs presenteren. De beeldende teksten en melodieuze gitaarriffs gaan hand in hand. Samen schetsen ze muzikale verhalen die in de gedachten van de luisteraar tot leven worden gewekt.

Silke Veld

“Ik had als toekomstdromen voetballer worden, acrobaat en professioneel skateboarder,” vertelt Silke Veld. Uiteindelijk verloor de singer-songwriter haar hart aan de muziek. Bijgestaan door de golvende klanken van de piano, gitaar, bas en achtergrondvocalen onthult de zangeres persoonlijke verhalen in de vorm van Nederlandse popsongs. Neem bijvoorbeeld het intieme ‘In de Muziek’ dat gaat over hoe ondanks de moeizame relatie met haar vader hun “werelden weer samen komen” in de muziek. Met af en toe een vleugje zelfspot laat Silke haar publiek lachen, om vervolgens ogenschijnlijk moeiteloos weer compleet op te gaan in de innige vertolking van haar songs. Haar stem krachtig en wendbaar.

Lost Verses

De lichten in de zaal doven en geven een podium aan het verbeeldingsvermogen van het publiek, die worden getriggerd door de hartstochtelijke soundscapes van Lost Verses: het ambient project van Rindert Lammers. Met enkel een sprankje licht van zijn laptop, lijkt het alsof de langzaam evoluerende mix van donkere klanken, mysterieuze geluiden en galmende vocalen zomaar opduiken. Het aardse geluid van de wind, de golven en een knapperend houtvuur contrasteert met de vervreemde timbres van de synthesizer. Mensen zijn gaan zitten en enkelen sluiten hun ogen. De af en toe abrupte overgangen van geluid teleporteren het publiek naar een nieuwe wereld. Wonderlijk is het. Al helemaal wanneer er vanuit het luchtledige een jongeman op het podium verschijnt en het publiek verrast met een stuk gesproken poëzie.

Teun van Laake

Brebl wordt wakker geschud door de energieke kleinkunstenaar Teun van Laake. Hij bedient zijn publiek met een frisse combinatie van gesproken woord en hiphop. Zijn wonderlijke teksten, kennen ook een kritisch tintje, waarin Teun reflecteert op de krankzinnigheid van de hedendaagse maatschappij. Maar ook durft hij zichzelf een spiegel voor te houden. Zijn voordrachten worden afgewisseld met muzikale intermezzo’s gegoten in de vorm van ritmische raps, die aangenaam in het gehoor liggen en de hoofden in de zaal op en neer doen bewegen. De theatrale lichaamstaal van Teun sleept het publiek volledig mee in zijn wereld. Als hoogtepunt weet Teun zijn publiek de catchy hook van zijn afsluiter “Kinky” mee te laten zingen.

Oh Whale

Aan Oh Whale de schone taak om de avond luisterrijk af te sluiten. De Enschedese band laat zich niet in genre hokjes plaatsen, maar snoept daarentegen van verschillende stijlen om zo een smaakvolle mix van (art)rock, shoegaze, noise en indiepop ten gehore te brengen. De lichtstralen scannen de zaal en zien hoe deze overspoeld wordt door een golf aan energie zodra de band losbarst met ‘Misfire’. De eerste drums van de avond doen het publiek zichtbaar goed. De aanwezigen genieten van de muzikale kracht en raken in beweging. Maar Oh Whale laat ook een zachtere kant horen. Zo wordt er plaats gemaakt voor mysterieuze, langzaam uitbouwende klanklandschappen. En toch voel je aan alles dat Oh Whale een vulkaan is die op uitbarsten staat. Gevaarlijk, maar tegelijkertijd betoverend.

Dat Brebl aan het eind van de avond volledig opgewarmd is, moge geen verassing zijn. Het is tijd om na te genieten van een sensationeel programma van jong talent, dat mede dankzij hun “adoptieouders” deze avond live konden performen.

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.debasisnijmegen.nl/adopteer-een-live-show

 

Fotografie: Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...