6x tips voor filmfestival InScience

Science is sexy, dat bewijst InScience. Het International Science Film Festival in Nijmegen viert van 6 t/m 10 november de vijfde editie en presenteert de beste wetenschapsfilms en een groot randprogramma. Het thema dit jaar, genetische modificatie, blijkt alles behalve saai of onbegrijpelijk te zijn.

Hoe maak je een keus uit het aanbod op vijf volle festivaldagen? De organisatie heeft zes programma's voor jou geselecteerd, die toegankelijk, interactief, relevant, spraakmakend of gewoon superleuk zijn!

1. One With the Cosmos (VR, gratis).

In de VR-programmering van InScience 2019 kun je zelf de ruimte verkennen, je eigen hersenactiviteit de ruimte in sturen en je perspectief op de aarde letterlijk op zijn kop zetten. En wie weet draagt dat perspectief wel bij aan een hernieuwd respect voor onze planeet aarde. Dit programma bestaat uit vier VR-films die gratis te bezoeken zijn op een nieuwe festivallocatie: de Oude Stadswinkel. 

2. 2040 (documentaire).

2040 is een inspirerende toekomstvisie, waarin filmmaker Damon Gameau (That Sugar Film) de wereld rondreist. Hij gaat op zoek naar technologieën en toepassingen die klimaatverandering een halt kunnen toeroepen en een positieve impact hebben op onze wereld. Wat als we deze massaal omarmen? Volgens Gameau hebben we nu al alles wat we nodig hebben om een beter 2040 mogelijk te maken.

3. Exploratorium (interactief, gratis).

In het Exploratorium vind je de vreemdste combinaties van dierlijke organen, een casino vol groenten en muurbloempjes die volop in de belangstelling staan. We verkennen de ongekende (on)mogelijkheden van genetische modificatie. Een museaal laboratorium voor jong en oud, waar de grenzen van realiteit en sciencefiction vervagen en worden opgerekt. Maak, verander, voel, selecteer, proef, observeer en ruik je een weg door het lab. 

4. Who Will Write Our History (documentaire).

Who Will Write Our History vertelt het verhaal van historicus Emanuel Ringelblum en het Oyneg Shabes-archief: een geheime archief dat onder zijn leiding werd gemaakt over het leven in het getto van Warschau. Met 30.000 handgeschreven pagina’s, foto’s en posters is het Oyneg Shabes-archief de belangrijkste verzameling van ooggetuigenverslagen van de Holocaust. Hiermee besloten journalisten, geleerden en leiders van de Joodse gemeenschap de vijand te trotseren met het ultieme wapen: de waarheid. Ze riskeerden alles zodat hun archief de oorlog zou overleven. 

5. Shorts: OMG! (fictie).

Sexy yeti’s, extra pluizige konijnen en honden op twee poten. Het klinkt als science fiction, maar wie weet is het binnenkort mogelijk met genetische modificatie. Over een paar jaar levert het sleutelen aan DNA hyperschattige dieren op, maar wat als we ook menselijk supersperma of levensverlengend voedsel kunnen ontwikkelen? Dit GMO shortsprogramma gaat voorbij aan vandaag en speculeert over de toekomst.

6. Jurassic Park (fictie). 

Over deze film hoeven we je natuurlijk niks te vertellen, behalve dat 'ie weer op groot doek te zien is! Naast Jurassic Park vertoont InScience nog twee klassiekers op het grote doek: Bride of Frankenstein (volgens velen de betere Frankensteinfilm) en Gattaca. Lees hier meer over deze GMO klassiekers en de unieke kans ze in de bioscoop te zien. 

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk hier het hele programma: https://www.insciencefestival.nl/nl/programma/

Foto's: Kristina Kovalenko en Edwin Smits.

Dit vind je misschien ook leuk