5x tips voor Festival Jazz International Nijmegen

Van 25 t/m 29 oktober brengt Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) op diverse locaties in Nijmegen de beste internationale jazz acts van het jaar. Bezoekers genieten tijdens de twaalf optredens van de fine fleur van de jazz en geïmproviseerde muziek uit Zwitserland, Scandinavië, de Verenigde Staten, Nederland en meer. Sara Bax, zangeres, componiste en docent bij de Lindenberg, deelt haar vijf tips uit het programma.

1. Dishwasher_

De muziek van Dishwasher_ is frisse mix van ruwe freejazz, melodieuze passages en elektronische geluidseffecten. Met hun muziek zoekt het trio de grenzen van het genre op, overschrijdt die en nodigt het publiek uit hen te volgen. “Dit frisse trio met hun open sound en brede invloeden doet me een beetje denken aan Sam Gendel, gaan!” Dishwasher_ speelt op donderdag 26 oktober in Doornroosje om 19.45 uur. 

Info & tickets

2. Nils Petter Molvær

De muziek van de Noorse trompettist Nils Petter Molvær trekt, duwt, schuurt en knarst. Misschien laat het niets overeind van wat je denkt dat jazz is of kan zijn. Hij vermengt jazzinvloeden met elektronica en baant daarmee nieuwe paden. “Prachtige trompettist die ruimtelijke Nordic Jazz mixt met beats en electronica.” Nils Petter Molvær speelt op zondag 29 oktober om 21.00 uur in LUX Nijmegen

Info & tickets

3. Jimmy Rosenberg Orchestra

“We weten nog niet welke musici hij meeneemt, maar ik zou de gok wel durven wagen - Jimmy zorgt gegarandeerd voor een swingende, warme avond.” De Helmondse gipsyjazz gitarist Jimmy Rosenberg keert sterker dan ooit terug naar internationale podia en zijn hernieuwde passie klinkt door in iedere noot. Jimmy Rosenberg Orchestra speelt op donderdag 26 oktober om 19.30 uur in Concertgebouw De Vereeniging.

Info & tickets

4. Tobias Preisig

De Zwitserse violist Tobias Preisig is beslist geen hokjesdenker. In zijn muziek zoekt hij de raakvlakken tussen experimentele, elektronische en ambientmuziek op. “Voor de dromers die door deze violist meegesleept willen worden in een filmische soundscape.” Tobias Preisig is op zaterdag 28 oktober te zien in Doornroosje om 20.00 uur.

Info & tickets

5. Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Jeangu Macrooy

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) brengt samen met Jeangu Macrooy een eerbetoon aan de legendarische soulzanger en songwriter Bill Withers. “Als je zin hebt in een concreter concert, is deze bigband met hun collectie aan topmusici altijd safe.” Het concert is te zien op zaterdag 28 oktober vanaf 19.30 uur in Concertgebouw De Vereeniging.

Info & tickets

Brebl, Stadsschouwburg en De Vereeniging, Doornroosje, Lindenberg Cultuurhuis, LUX, Music Meeting en Podium JIN presenteren vijf dagen lang bekende artiesten en opkomende talenten, vertrouwde jazzklanken en projecten die de ruwe randjes van de jazz opzoeken. Tickets voor het festival zijn per concert te boeken, maar ook als passe-partout. Bekijk het volledige programma op www.fjin.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...