5x dit wil je niet missen tijdens Festival De Oversteek

Op zaterdag 3 en zondag 4 september vindt de 14de editie plaats van Festival De Oversteek in Nijmegen-Noord. Tijdens het festival zijn er ongeveer 40 optredens van theater en dans tot muziek en beeldende kunst. Op ruim 25 bijzondere plekken in schuren, op veldjes en langs de oevers van de Waal. Met zoveel optredens is het soms lastig kiezen, daarom geeft Festival De Oversteek zelf vijf leuke én handige tips!

1. Openingsfestival

Op zaterdagavond 3 september organiseert Festival De Oversteek een openingsfestival in de fonkelnieuwe Baianá Beach Bar, voorheen De Sprok. Met diverse performances, zoals de luchtige theatervoorstelling ‘Verloren Herinnering’ over de ongedeelde momenten tijdens de Coronapandemie, en de dansvoorstelling van een jongleur op een verlaten strand, door Liza van Brakel.

Later wordt het strand omgetoverd tot een dansvloer, waar Collignon optreedt met een live smeltkroes van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden. De avond wordt afgesloten met de wereldse platen van Harmonic Waves Soundystem, van dancehall, dub en afrobeat tot sarangi & tabla.

2. Ragazzi Quintet

Vijf jonge instrumentalisten en componisten, met roots in de klassieke muziek zoeken de grenzen op van nieuwe muziekstijlen. Vol vuur strijken ze zowat de splinters van hun instrumenten. Maak je op voor een potje Champions League strijkcapriolen! Onlangs speelden ze nog op het Amsterdamse Grachtenfestival. Tijdens Festival De Oversteek speelt Ragazzi Quintet op een nieuwe locatie, namelijk het Openluchtklaslokaal midden tussen de akkers van Stichting Doornik Natuurakkers.


3. Farida Laan

Een absurdistisch-fetisjistische methode om de wreedheid van het lot te vergeten. Met haar bewegelijke theater won Farida Laan in 2021 de Shaffy-award tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. ‘Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien’ zei Lebbis over Farida. Ze speelt tijdens Festival De Oversteek in het witte kerkje (oudste gebouw) van Lent.

4. Theatergroep Schort - 'KOFFIE, KAAT!'

Theatergroep Schort is onderdeel van het Oversteek Atelier. Dit betekent dat ze speciaal voor een locatie een voorstelling op maat maken. Bij tuinderij Het Hemeltje spelen zij 'KOFFIE, KAAT!'. Hier wonen de vier zussen Kaat, Leen, Door en Zus met amper contact met de buitenwereld. Naast de werkzaamheden op het land en het verzorgen van de dieren, verdoen ze hun tijd met koffie drinken, breien en nachtelijke bezoekjes aan de knecht die op de zolderkamer woont. Op een avond uit Kaat haar ontevredenheid over de dagelijkse beslommeringen, met als gevolg dat haar zussen enigszins in paniek raken. Als dan ook nog blijkt dat Kaat vaker dan afgesproken de knecht bezoekt en verliefd op hem is, worden er drastische maatregelen getroffen.
 

5. Kom op de fiets!

Vanwege de werkzaamheden in het westen vindt het festival grotendeels plaats ten oosten van de grote weg N325 in Nijmegen-Noord. Dit betekent méér locaties op minder oppervlakte. Bijkomend voordeel voor de bezoeker zijn de kortere afstanden; meer vertier voor minder trappen. Met de passe-partout en een fiets heb je de vrijheid om je eigen plan te trekken op je eigen tempo. Artiesten treden 2 á 3 keer op en de optredens duren +/-30 minuten.

Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis toegang. Op vertoon van je college- of studentenkaart koop je een passe-partout voor €10,-. Voor het volledige programma, andere informatie en tickets ga je naar www.festivaldeoversteek.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...