5x dit moet je zien tijdens InScience 2024

InScience Film Festival vertoont van 12 tot en met 17 maart de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar. Hoofdlocatie is LUX Nijmegen, maar ook elders in de stad zijn films te zien. Het programma staat dit jaar in het teken van taal. Ook dit jaar pakt InScience weer uit met verdiepende talks, discussies, experimenten en kunstinstallaties. De volgende films mag je niet missen!

1. Guardians of the Formula

Het festival opent op dinsdag 12 maart met Guardians of the Formula. Deze historische thriller vertelt een vergeten verhaal uit de Koude Oorlog. In 1958 worden vier wetenschappers uit Belgrado naar een ziekenhuis in Parijs gebracht. Ze zijn besmet met radioactieve straling en alleen een Franse professor heeft een mogelijke behandeling om hen te genezen. De Fransman is echter faliekant tegen de atoombom en vermoedt dat dit is waar de Servische wetenschappers aan werkten. Terwijl de tijd dreigt voor de patiënten wordt er een spannend spel gespeeld met onbewezen en mogelijk fatale geneesmethoden, terwijl paranoia sluimert onder alle betrokkenen.

Lees meer

2. Eternal You

Als je de kans zou krijgen om met een overleden dierbare te praten, zou je die dan grijpen? Eternal You duikt in de wereld van start-ups die proberen de doden weer tot ‘leven’ te brengen, door avatars van overledenen te maken met AI. De film verkent het eeuwenoude menselijke verlangen naar onsterfelijkheid en stelt belangrijke vragen over het commercieel verwezenlijken van deze droom. Urgent, indringend en razend actueel.

Lees meer

3. A Guide to Love and Fighting Capitalism

Monique en Michel Pinçon-Charlot zijn Franse sociologen, geroemd om hun werk over de ultrarijken. Ze zijn ook al meer dan vijftig jaar samen en hun liefde voor elkaar spat van het scherm. Hoewel ze gepensioneerd zijn, zitten ze geen seconde stil: er is werk aan de winkel, of beter gezegd, het front. De oorlog tegen het grootkapitaal en het kapitalisme stopt immers nooit. Deze documentaire is een ontroerend portret over intense liefde, intellectuele vechtlust en een vurige strijd voor een betere wereld.

TALK 

Volgens Monique en Michel Pinçon-Charlot hebben de armen de rijken nog nooit ontmoet. Laten we daar dus verandering in brengen! Politicoloog Gaard Kets (Radboud Universiteit) schetst de absurde kloof tussen sociale klassen – ook in Nederland. Ook zoeken we via een interactief rollenspel naar oplossingen: als we een limiet aan iemands vermogen willen stellen, hoe pakken we dat dan aan?

Lees meer

4. Surfing Einstein

Deze fenomenale film duikt duistere materie in, maar weet glansrijk abstract harde wetenschap van het scherm te laten sprankelen. Een groep Italiaanse natuurkundigen wist in 2015 een theorie van Einstein over zwaartekrachtgolven te bewijzen. Ze verbeeldden hun wetenschappelijke doorbraak in deze unieke gedanste documentaire, waarbij ze zelf door hun eigen kantoren en laboratoria wervelen en laten zien hoe hun slagen absoluut niet zonder tegenslagen was. 

Een film die weergaloos abstracte theorie vertaalt naar duizelingwekkende dans, tussen apparaten om te meten wat we niet kunnen zien en te vangen wat we niet kunnen verwoorden.

Lees meer

5. !Aitsa

Deze film neemt ons mee naar de Karoo, een woestijn ter grootte van Duitsland in Zuid-Afrika. In 2018 startte hier de bouw van een gigantische telescoop. Daarrmee zullen wetenschappers terug de tijd in kijken, op zoek naar antwoorden over de oorsprong van het universum. Wat doet deze kosmische honger naar kennis met de oorspronkelijke bevolking die dit ongerepte land al eeuwenlang bewoont? En hoe verhoudt moderne wetenschap zich tot de oerkennis van de bewoners over deze plaats en haar geschiedenis? !Aitsa is een groots verhaal over hightech wetenschap, eeuwenoude spirituele kennis en koloniale geschiedenis.

Lees meer
De negende editie van InScience vindt van 12 tot en met 17 maart 2024 grotendeels plaats bij hoofdlocatie LUX Nijmegen. Ook op andere plekken in Nijmegen zijn films te zien. Het thema van deze editie is ‘taal’. Programma en kaartverkoop via www.insciencefestival.nl/programma.

Dit vind je misschien ook leuk...