Zomerexpositie: Alledaags Avontuur

Je zou het bijna vergeten: de huidige invulling van het Honigcomplex, waar ook Expo Bart is gevestigd, is tijdelijk. Eind 2021 wordt plaatsgemaakt voor de bouw van woningen. Filmmaker en musicus Niels Duffhues gaat deze zomer met zijn camera op expeditie in het Honig-gebied waarbij hij alledaagse beelden transformeert tot een poëtisch filmdocument. Tijdens een werkperiode bij Expo Bart presenteert hij het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving. 

Niets staat vast, behalve zijn vaste uitvalsbasis: zijn tijdelijke zomerstudio bij Bart. Vooruitblikkend oppert hij: ‘Stel: de nieuwbouwplannen zijn niet doorgegaan, maar iedereen is vertrokken. Dat zou passen bij de geschiedenis van de plek, die sinds de Romeinse tijd verschillende rollen heeft gehad en daarna steeds weer werd verlaten.’ Op het lege terrein in verval zou niets gebeuren. En tóch zal er actie zijn. Spelen er kinderen? Wonen er zwervers, of katten?

Afhankelijk van zijn uitgangspunt, dat hem ter plekke wordt ingegeven, kan de insteek totaal anders zijn. ‘Ik begin en kies dan een lijn die ik volg. Neem elektriciteitsmasten. Daaronder mag niet gebouwd worden. Er staan dus geen huizen, maar wat is er wel? Als je sporen volgt, kom je van alles tegen.’ Niels ziet zijn werkproces als een expeditie, met het verschil dat een échte expeditie een vooropgezet doel heeft. ‘ Dat heb ik niet; het gaat mij om de route, het avontuur. Al filmend ontstaan de onderwerpen.’

In de expositieruimte, zijn tijdelijke studio, transformeert hij alledaagse beelden tot een nieuwe, fictionele realiteit. Te midden van een solo-expositie met bestaand werk presenteert Niels aan het eind van zijn werkperiode bij Expo Bart het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving.

Niels Duffhues - Alledaags Avontuur is van 11 juli t/m 30 augustus ieder weekend van 12 t/m 17 uur te bezoeken. Vanaf 26 juli is Niels iedere zondag zelf aanwezig om ter plekke te werken en publiek te ontvangen. Het laatste weekend geeft hij een aantal cineconcerten (audiovisuele live concerten met film en muziek). Houd hun website en social media in de gaten voor meer info!

Dit vind je misschien ook leuk