Winnaars Gelderland Film Pitch 3 klaar om hun films te realiseren

Vandaag 7 mei zijn de winnaars van de Gelderland Film Pitch bekend gemaakt tijdens een online livestream. Acht projecten werden aan de vakjury gepitcht en daaruit zijn Synchroon (Sophie van Bree), Kantelpunt (Bart de Piraat) en Sock Monster door duo Hanneke Klaver & Tosca Schift als winnaars gekozen. Zij gaan komend jaar aan de slag met het realiseren van hun veelbelovende filmplannen.  

Dit jaar vindt de derde editie van de Gelderland Film Pitch plaats, een ontwikkel- en productietraject voor korte films. Met de Gelderland Film Pitch stimuleert Go Short het regionale filmklimaat en worden filmmakers ondersteund bij het realiseren van hun plannen door een startbudget beschikbaar te stellen en hen intensief te begeleiden in het productie- en distributieproces.  

Op 7 mei pitchten de geselecteerde makers hun filmplannen aan de jury, bestaande uit Kirsten Ruber (directrice Go Short), Guido Lavalaye (Omroep Gelderland) en Marlies Smeenge (filmmaker). De jury koos de projecten Synchroon (Sophie van Bree), Kantelpunt (Bart de Piraat) en Sock Monster door duo Hanneke Klaver & Tosca Schift als winnaars van de derde Gelderland Film Pitch.  

Sophie van Bree / Synchroon / Documentaire 

Over een plan was de jury het vrij snel eens na het lezen van het filmplan. Dat is Synchroon van Sophie van Bree. “De maakster heeft sinds het indienen van het plan niet stilgezeten: er zijn grote stappen gezet in de research. De film kan op dit moment nog meerdere interessante kanten op. We willen de maakster graag aanmoedigen om hierover te blijven nadenken en brainstormen, en om haar eigenlijk persoonlijke verhaal en motivatie hierin mee te nemen.” De in Vaassen opgegroeide Sophie van Bree wil met haar film Synchroon een visuele ode brengen aan het samenzijn. “In deze coronatijd – waarbij afstand een vertrouwd begrip wordt – is juist het samenzijn zo belangrijk. Ik wil met deze film steun bieden aan de mensen die iemand verloren hebben waar ze enorm van houden – of het nou door de dood of liefdesverdriet is. Maar ook wil ik het gesprek aanzwengelen: hoe ziet ware liefde eruit?” 

Bart de Piraat / Kantelpunt / Animatie 

Animator Bart de Piraat maakt sinds 2010 animaties en werkt regelmatig samen met creatieven uit de regio. Het centrale thema voor zijn film Kantelpunt is balans. “Alles draait om balans. Niet alleen in de natuur maar ook in de maatschappij, in bedrijven, in de economie etc. Maar balans is nooit eeuwig. Soms raakt de balans verstoord, dan ontstaat er chaos en uit die chaos ontstaat weer nieuwe balans. Als een wereld uit balans raakt, heeft het dan zin om de oorspronkelijke balans weer te herstellen of moet er een nieuwe balans gevonden worden?” De jury is geprikkeld door dit schijnbaar kleine verhaal dat voor zoveel meer staat. “Tijdens de pitch ging het stilstaande beeld voor ons nog veel meer leven en werden we meegenomen in speelse stijl. We denken dat de subtiele symboliek en de humoristische toon een groot publiek van jong tot oud gaat kunnen aanspreken.” 

Hanneke Klaver & Tosca Schift (Ant Eye) / Sock Monster / Experimenteel 

Hanneke en Tosca studeerden gezamenlijk Product Design op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de studie ontdekten ze dat hun interesses verder gaan dan enkel het ontwerpen van objecten. Door objecten te filmen brengen ze meer verbeelding en fantasie in de wereld van producten en hun relatie tot de mens. De jury kijkt uit naar de verwezenlijking van dit project, waarbij op speelse wijze een urgent verhaal wordt verteld aan de hand van een karakter dat dit makersduo al zo goed kent. “We werden geprikkeld door de sterke artistieke visie en het zelfvertrouwen van dit jonge makersduo dat met dit plan voor het eerst de stap naar film wil maken. We zien er naar uit dit nieuwe pad met hen te ontdekken.” 

De winnende projecten ontvangen een startbudget van €5.000 euro door Go Short beschikbaar gesteld, en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot €7.500. Daarnaast volgen de winnaars op 26 mei een workshop crowdfunden door CineCrowd om alvast klaargestoomd te worden voor hun crowdfunding later dit jaar.  Benieuwd naar de geselecteerde projecten, de winnaars van voorgaande jaren en verdere informatie over het traject? Neem dan een kijkje op onze website

De Gelderland Film Pitch wordt georganiseerd met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en Omroep Gelderland 

Meer over Go Short    

Go Short is hét platform voor korte film en talent in Nederland. De organisatie is jaarrond actief op het gebied van ontwikkeling, presentatie, distributie en promotie van korte film en talentvolle makers. Het jaarlijkse internationale filmfestival in april is het hoogtepunt. Het omvat, naast een competitie die kwalificeert voor de Oscars, BAFTA en European Film Awards, een uitgebreide randprogrammering voor zowel publiek als internationale filmprofessionals én een scholierenprogramma. Sinds 2019 vindt Go Short ook in Arnhem plaats en wordt de Gelderland Film Pitch georganiseerd. Go Short heeft een unieke positie binnen het Nederlandse filmlandschap en is onderdeel van een stevig internationaal netwerk. De 13e editie van het festival vindt dit jaar plaats. Het eerste gedeelte zit er al op: Go Short Online dat plaatsvond van 8-25 april. Vanwege de corona-maatregelen is er, in plaats van een vijfdaags internationaal event, een hybride programma ontwikkeld dat verspreid over het jaar plaatsvindt.  

Dit vind je misschien ook leuk