Winnaars felbegeerde Go Short Awards bekend!

Zaterdagavond werden tijdens een online liveshow alweer voor de dertiende keer de Go Short Awards uitgereikt. De prijzen vormen een belangrijke springplank voor o.a. de Oscars, Bafta en European Film Awards. De jury maakte vanuit Studio Honig, in thuisstad Nijmegen, aan makers verspreid over Europa bekend wie in de prijzen waren gevallen. Zo won onder andere Vincent Tilanus met zijn ode aan vriendschap ‘Marlon Brando’ de Nederlandse competitie en mocht Mouaad El Salem zich winnaar noemen in de categorie Europese documentaire met zijn indringende ‘This day won’t last’. De winnende films, maar daarnaast ook nog heel veel andere geweldige, korte films zijn nog tot 25 april te bekijken via het on demand platform van Go Short Online. 

Nederlandse competitie 

‘Marlon Brando’ van Vincent Tilanus was een van de 250 Nederlandse inzendingen die Go Short dit jaar ontving. De film vertelt een puur en realistisch verhaal over de veranderende vriendschap tussen Cas, een homoseksuele jongen en Naomi, een lesbisch meisje. Volgens de jury won juist ‘Marlon Brando' omdat de uitvoeringen van de hoofdrolspelers en hun oprechte interactie zeer ontroerend zijn en ondersteund worden door memorabele cinematografie. Tilanus wint een geldprijs van €5000,-, mogelijk gemaakt door Vevam en heeft zich bij deze ook gekwalificeerd voor de Academy Awards. Sebastian Mulder die de bijzondere reis van een wolf vastlegde in zijn film ‘Naya’ ontving van de jury een special mention.  “De benadering van deze regisseur van dieren in het wild door middel van bewakingscamera's geeft een fascinerend en inventief inzicht in onze relatie met het ecosysteem waaraan we allemaal deelnemen.” 

Europese competitie 

De in Los Angeles wonende Zachary Zezima won met ‘Friend of a Friend’ de award voor beste animatiefilm. Deze film, die de complexiteit van seksueel misbruik aan de orde stelt, viel volgens de jury op door het gewaagde en tegelijk genuanceerde beeld dat de film weet te schetsen binnen dit gevoelige onderwerp. 

Het persoonlijke videodagboek ‘This day won’t last’ van Mouaad El Salem ontving de award voor beste documentaire. Als jonge homoseksuele man wordt hij verscheurd tussen het verlaten van zijn voor hem onveilige land, of het dicht bij de familie blijven van wie hij houdt. Zijn eerlijke uitingen hebben een grote poëtische schoonheid, maar zijn bovenal verdrietig en hartverscheurend. De jury wilde deze hartenkreet belonen waarin een belangrijk onderwerp aan het licht wordt gebracht dat meer aandacht verdient. 

Ook in ‘Dustin’ van de Franse Naïla Guiguet zie je een worsteling om te kunnen zijn wie je bent. Guiguet weet door middel van de jonge transgender Dustin de complexiteit van het mens zijn en de sterke behoefte om gezien te worden voor wie je werkelijk bent over het voetlicht te brengen. Niet alleen vond de jury dit een perfect gebalanceerde film, maar ook een belangrijk geluid vanuit de transgender community dat waardering en aandacht verdient. Alle winnaars hebben zich gekwalificeerd voor de Academy Awards, ontvangen een geldbedrag van €1.500,- en een DCP mastering service van partner Green DCP. 

Studenten competitie 

De Encouragement Award for Best Student Film t.w.v. €1.500,- ging naar ‘Under Control’ van de Finse Ville Koskinen. Een film waar je de kriebels van krijgt, omdat deze zich volledig richt op oprukkende insecten in een Botanische tuin. De jury geeft aan genoten te hebben van dit minimalistische werk, vanwege het gedurfde voorstel dat de natuur het zelfs in gecontroleerde omgevingen overneemt. De sci-fi-invloeden van weelderige vegetatie die werd aangevallen door insecten, geven een originele draai aan een eenvoudig maar overtuigend idee. 

European Film Awards 

'The Natural Death of a Mouse' van Katharina Huber ontving de nominatie voor de European Film Awards. De film duikt in de problematiek van het bepalen en volgen van je ethische kompas. Wat als het bewustzijn wordt losgekoppeld van ons fysieke bestaan en ons meeneemt naar een leegte waar we hulpeloos worden, niet in staat om te reageren op de wereld om ons heen? Volgens de jury slaagt Huber er met verhelderende animaties en prachtig vormgegeven scènes in om emoties te creëren die ons ook na het einde van de film continu bijblijven. 

Publieksprijs 

Ook het publiek van Go Short Online kan zijn stem uitbrengen! Omdat de films nog tot 25 april te bekijken zijn, wordt deze prijs pas aan het eind van deze periode bekendgemaakt. 

Go Short 2021 

Go Short is met een programma dat zich uitstrekt over een langere periode, en gebruik maakt van verschillende presentatievormen hybride, spannend en coronaproof. Van 8 t/m 25 april is Go Short Online waarin de selectie van de allerbeste films uit Europa en heel veel nieuw filmtalent centraal staan. Naast een groot aanbod aan films via het on demand platform en een uitgebreid programma voor professionals, biedt Go Short dit jaar ook VR voor thuis en unieke livestreams, uitgezonden vanuit LUX aan. Van 10 t/m 20 juni organiseert Go Short, mits de regels het toelaten, een open-air publieksprogramma op verschillende plekken en buitenplaatsen in Nijmegen. Hier hoopt Go Short het publiek weer live te kunnen ontmoeten en te trakteren op de mooiste films, gesprekken met makers en aanvullende programmering gemaakt door en in samenwerking met regionale partners en collectieven. 

Voor meer informatie over de awards en de jury: Jury & Awards - Go Short