Wat bezielde Titus Brandsma?

Het gebeurt niet elke dag, dat een Friese boerenzoon heilig verklaard wordt en uitgeroepen tot grootste Nijmegenaar aller tijden. Acteur en toneelschrijver Peter Vermaat vertelt met levensgrote poppen en muziek het levensverhaal van Titus Brandsma in zijn voorstelling: Titus, held of heilige? De voorstelling is te zien op donderdag 1 december om 20.00 uur in de Lindenberg in Nijmegen.

Theatervoorstelling met poppen en muziek In een theatervoorstelling met levensgrote poppen en muziek vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar blijft inspireren tot op de dag van vandaag. In een voorstelling van ruim anderhalf uur vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man.

Over Titus Brandsma

Titus werd als Anno Sjoerd geboren. Als elfjarige jongen ging hij naar het kleinseminarie van de franciscanen om zich vervolgens aan te sluiten bij de karmelieten. Daar nam hij de kloosternaam Titus aan. Na zijn priesterwijding studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte en werd uiteindelijk hoogleraar in Nijmegen. Toen Nederland werd bezet door de Duitsers, kwam Titus Brandsma met hen in conflict. De directe aanleiding tot zijn arrestatie was zijn actie om de dagbladen te bewegen geen artikelen en advertenties van de N.S.B. op te nemen. Acht weken zat hij in een cel in Scheveningen om na wat omzwervingen uiteindelijk in 1942 te sterven in Dachau.

Over Peter Vermaat

Peter Vermaat is dichter-verteller, spoken-word-artiest, poppenspeler-theatermaker. In deze voorstelling kruipt hij beurtelings in de huid van Titus en belangrijke personages uit zijn leven. Hij laat hen spreken, beeldend ondersteund door karakteristieke poppen en objecten. Zie ook: www.petervermaat.nl/voorstellingen/titus.

Praktische informatie

Titus, held of heilige? is op donderdag 1 december om 20.00 uur te zien in de Lindenberg. Kaarten a € 15,- zijn verkrijgbaar via de website: www.delindenberg.com

Dit vind je misschien ook leuk...