‘Veraf – Dichtbij’, een tentoonstelling van Malou Busser en Niek Verschoor

Veraf – Dichtbij. Geweld, mens en de natuur. Wat hebben deze tijdloze thema’s met de titel te maken? Het veelzijdig kunstenaarspaar Niek Verschoor en Malou Busser interacteren en interveniëren ieder vanuit hun eigen expertise, denk- en zienswijze in de leefwereld om hen heen. Vaak lopen ze op hun tijd vooruit. Zo introduceerden zij al begin jaren 90 de eerste Vega burger. Niek Verschoor is notabene de éérste Nederlander die in 2008 zijn kunstwerk Kiss Space Mission de ruimte instuurde

Dichtbij - De vinger aan de trekker houdt het geweld niet op afstand. Niek Verschoor is gefascineerd door het fenomeen geweld in al zijn vormen en facetten. Om dit beladen thema te visualiseren gebruikt hij veelal onconventionele methodes die doorgaans veel stof doen opwaaien. In de tentoonstelling zoomt hij in op de trekker van een wapen. Hij zegt zelf hierover: “De Trigger is verreweg het meest cruciale onderdeel van elk wapen. In al zijn eenvoud is dit kleine stukje metaal het meest essentiële onderdeel van de machine, vanwege de onherroepelijke en verwoestende gevolgen.”

Veraf – Door de moderne mens is de natuur als concept op afstand gezet. De verontwaardiging en machteloosheid die Malou Busser ervaart in de onophoudelijke cultivering van het landschap door de mens, zet haar ertoe aan om dit thema onder de loep te nemen in haar werk. Dit resulteert in een romantische en tevens indringende serie schilderijen met de titel ‘Nirvana’.

Kunst- en cultuurtheoreticus Nathalie Houtermans schreef een essay voor de catalogus die speciaal voor deze expositie is samengesteld en te lezen is op de website van Kunstmagazijn.

Wanneer: 5 september t/m 9 oktober 2021
Openingstijden: wo. t/m za. van 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: Kunstmagazijn, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525WS Nijmegen
Entree: gratis