Urgente maatschappelijke thema's centraal bij online THIS IS SHORT competitie

Met nog bijna twee weken te gaan, maakte THIS IS SHORT de winnaars bekend van de competitie New Point Of View. De enige kortefilmcompetitie die door vier filmfestivals samen wordt georganiseerd, kende de hoofdprijs van 4.000 euro toe aan Annelore Schneider & Claude Piguet voor hun film White Shadow (Verenigd Koninkrijk, Zwitserland). 

Volgens de jury wijst de film "met een verborgen vinger naar een universele visie die iedereen in ons digitale tijdperk aangaat." De tweede prijs, goed voor 2.000 euro, werd toegekend aan How to order online van Julie Ramage (Frankrijk), die de gemeenschapszin en creativiteit binnen een gevangenis belicht. De winnende films kunnen nog tot het einde van de maand worden bekeken via This is Short. 

Winnaars THIS IS SHORT

In totaal zaten er 23 Europese korte films in de  online competitie, die elk 7 dagen beschikbaar waren op het platform. De vakjury bestond uit Natalia Sielewicz (kunsthistorica, curator), Robin Curtis (cultuur- en mediawetenschapper) en Viet Vu (filmauteur). Zij verklaarden over White Shadow dat: "In een tijd waarin iedereen een selfie of zelfs een high-end 3D-product kan produceren, zet deze film ons opnieuw aan het nadenken over onze eigen gebruiken op het gebied van visuele creatie. Belangrijker en verrassender nog, het vraagt ons om vraagtekens te zetten bij ons eigen gedrag mb.t. beelden van troep en afval”. 

Passen voor de helft van de prijs

Zowel liefhebbers van korte films als filmprofessionals kunnen nog steeds een THIS IS SHORT PASS voor de helft van de prijs krijgen voor 9,99 euro (in plaats van 20 euro), of een THIS IS SHORT INDUSTRY PASS voor 11,99 euro (in plaats van 25 euro). Beide passen bieden volledige toegang tot alle korte films op het THIS IS SHORT-platform. Houders van de THIS IS SHORT INDUSTRY PASS krijgen ook toegang tot de gezamenlijke videobibliotheek van het netwerk, inclusief de contactgegevens van alle geselecteerde films. De passen worden verkocht tot sluitingsdatum 30 juni. 

THIS IS SHORT

www.thisisshort.com is het gezamenlijke platform van de vier Europese korte filmfestivals Go Short (NL), International Short Film Festival Oberhausen (DE), Vienna Shorts (AT) en Short Waves Festival (PL). Na een succesvolle editie in 2021 is de tweede editie van THIS IS SHORT op 1 april van dit jaar van start gegaan. Gebruikers uit meer dan 20 landen, binnen en buiten Europa, hebben tot nu toe van de gelegenheid gebruik gemaakt om de beste korte films in Europa te bekijken. Filmliefhebbers kunnen het gevarieerde aanbod nog tot eind juni bekijken. 

Dit vind je misschien ook leuk...