Thema zesde editie InScience: 'Our Future in the Making'

De zesde editie van InScience, International Science Film Festival Nijmegen, gaat officieel door en vindt plaats van 11 tot en met 15 november. Dit jaar staat het festival in het teken van transformatie, met als statement ‘Our Future in the Making’. De wereld ondergaat een grote transformatie, maar wie bepaalt hoe ons leven er in de toekomst uit gaat zien? Dit jaar duiken we diep in de wereld van wetenschap en verkennen we de toekomst. De beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen vormen de kern van het filmprogramma, dat dit jaar zowel online als offline in heel Nederland te bekijken is. 

Our Future in the Making

De noodkreet van wetenschappers, burgers, activisten, politici en beleidsmakers wordt steeds luider: we staan op de drempel van een onomkeerbare verandering van onze leefomgeving als we onze levenswijze niet radicaal aanpassen. In januari 2020 stond daarom het thema al vast: transformatie. Niet wetende dat krap drie maanden later het leven en de wereld er totaal anders uit zouden zien.
 
De coronapandemie geeft een idee van wat een radicaal andere levenswijze kan betekenen, zowel voor individuen als voor een samenleving. Is dit dan het moment waarop we de grote omwenteling kunnen maken die het klimaat nodig heeft? Deze crisis laat zien dat wetenschappelijke kennis geduid moet worden, dat wetenschappelijk onderzoek met horten of stoten gaat en dat de wetenschapspraktijk niet los van de samenleving staat. Een belangrijk vraagstuk van InScience 2020 is dan ook: wie bepaalt hoe ons leven er in de toekomst uit gaat zien? 

Gezichten van InScience

Bij InScience voelen we de noodzaak en urgentie van dit thema. Daarom dragen we dit jaar het statement ‘Our Future in the Making’ uit en stappen we zelf in de spotlight: de gezichten die dit statement dragen in de campagne van InScience 2020 zijn van de mensen achter het festival. Mensen die hun dromen en zorgen, die kansen en bedreigingen geprojecteerd zien worden in beelden van de toekomst. Zo openen we het gesprek. Maak kennis met Bas Tuenter, al sinds de eerste editie van InScience actief betrokken als vrijwilliger: “Het belang van het thema Our Future in the Making ligt voor mij in het eerste woord ’our’. Het is niet mijn toekomst, het is niet jouw toekomst, we doen het samen. En het benadrukt ook dat wij zeggenschap hebben, waar we met de maatschappij en met elkaar naartoe gaan.”

Vormgeving: Studio Another Day. Fotografie: Roy Soetekouw

InScience 2020: hybride festival

Dit jaar presenteert InScience een exclusief filmprogramma in de zalen van LUX Nijmegen en op verschillende locaties in de stad. Daarnaast is het beste van het InScience-programma te zien in acht universiteitssteden in de weken na het festival. Tot slot is het volledige filmprogramma ook online vanuit huis te bekijken en te beleven. ‘’De coronacrisis liet ons ook iets anders zien: dat we veerkrachtig, innovatief, sociaal en creatief zijn. En om een zesde editie mogelijk te maken, moet ook InScience creatief zijn. De verbeelding, ontmoeting en het gesprek staan ook dit jaar centraal, maar in een andere vorm,’’ aldus festivaldirecteur Daisy van de Zande.

Eerste films competitieprogramma bekend

Tijdens InScience 2020 duiken we diep in de wereld van wetenschap en verkennen we de toekomst. Ook dit jaar vertoont het festival de beste wetenschapsfilms van afgelopen jaar. De eerste films uit het competitieprogramma van InScience 2020 zijn bekend, namelijk: 

  1. The Edge of All We Know | Peter L. Galison | Documentaire | US | 2020 | 99 min
  2. Picture a Scientist | Ian Cheney & Sharon Shattuck | Documentaire | US | 2020 | 97 min
  3. Oliver Sacks: His Own Life | Ric Burns | Documentaire | US | 2019 | 90 min

Dit vind je misschien ook leuk