Tentoonstelling Helende Kracht in Afrika Museum

Sjamaanjassen, video-installaties, rituele objecten, beeldende kunst en schilderijen. Dit en meer is vanaf 15 oktober te zien in de tentoonstelling Helende Kracht in het Afrika Museum.

Helende Kracht is een reizende tentoonstelling over eeuwenoude rituelen en tradities (naast de medische wetenschap) waarmee mensen proberen de lichamelijke en geestelijke balans te herstellen. En over kunstenaars die zich hierdoor laten inspireren. Helende Kracht toont zo winti en sjamanisme tot hekserij, gecombineerd met werk van (internationale) kunstenaars zoals Johan Tahon, Renée Stout. Als ook Belkis Ayón en Frantz Zephirin. In Helende kracht ook het altaar van de Nederlandse vodou priesteres Maria van Dalen.

Genezingskracht en inspiratiebron voor moderne kunstenaars

Helende Kracht toont de vele rituelen aan de hand van objecten uit Europa, Zuid-Amerika tot aan de Noordpoolgebieden. Zes verschillende vertellers nemen je mee in de verhalen achter de tradities. Omdat spirituele rituelen voor kunstenaars als inspiratiebron dienen, is in Helende Kracht ook moderne kunst te zien. Zo zijn spirituele objecten uit de museumcollectie als sjamanenjassen, amuletten, woldraadschilderijen van de Huichol (een van de inheemse Mexicaanse culturen) samengebracht met werk van kunstenaars. 

Denk aan El aliento del Leopardo van kunstenaar Rodríguez Olazábal, uit de collectie van het Afrika Museum. Waarbij een luipaard de ziel van een overleden mens inademt. Die daarmee de overgang van mens naar dier na de dood inzet. Of de gordel met handen van Van Kampenhout, die werkt in de sjamanistische traditie. De gordel staat voor omgordelen met kracht, de handen voor hulp uit een andere wereld. Of denk aan Implosion de manos van Goze Bedia, een kunstwerk dat helende handen verbeeldt.  

Nieuw: compleet altaar Maria van Dalen

Nieuw in de Helende Kracht is het altaar van vodou priesteres Maria van Dalen dat zij onlangs aan het Nationaal Museum van Wereldculturen schonk. Complete altaren zijn zeldzaam, omdat ze meestal na het overlijden van de mambo (priesteres) of houngan (priester) in delen uiteenvallen en verkocht worden. Vodou is een sjamanistische religie van Afrikaanse origine die vooral op Haïti te vinden is, maar ook daarbuiten wordt gepraktiseerd door zowel zwarte als witte vodouïsants.

Van Daalen heeft het altaar in de loop der jaren opgebouwd en gebruikt. Het bestaat uit tal van objecten zoals een asson (rammelaar om de spirits mee op te roepen), een kolye (kralensnoer), een Pakèt  Kongo (krachtobject),  drapo (vodou vlaggen). Het geheel is gewijd aan verschillende groepen van Lwa, ofwel spirits. 

Helende Kracht is te zien van 15 oktober 2022 t/m 23 mei 2023. Kijk voor meer informatie op www.afrikamuseum.nl

Dit vind je misschien ook leuk...