Serie intieme barokconcerten in Stevenskerk

Midden augustus start de tweede korte concertserie met drie concerten in de Stevenskerk in Nijmegen. Deze zomerconcerten vinden in een intieme sfeer plaats in het koor van de kerk, met gebruik van vooral het historische koororgel dat in een oude stemming staat. Dit bijzondere instrument en deze plek zijn bij uitstek geschikt voor oude muziek. Duo Teun&Teun, de zussen Judith en Tineke Steenbrink en de Nijmeegse organist Berry van Berkum met vocaal ensemble Wishful Singing treden op. 

23 augustus: Barokmuziek van Teun & Teun in de Stevenskerk

Het duo Teun& Teun laat de liefde voor barokmuziek horen in een intiem concert in het koor van de Stevenskerk. Klavecinist Teun Braken en fluitist Teun Wisse laten een selectie oude muziekcomposities horen. Braken bespeelt in dit geval het historische koororgel dat vanwege de middentoonstemming bijzonder geschikt is voor oude muziek.

Orgel en fluit klinken solo en in duetten, met onder meer composities van Byrd, Van Eyck, de Selma y Salaverde, Fontana en Van den Kerckhoven. Teun&Teun vormen sinds het begin van hun studietijd een duo: ze zijn goede vrienden en delen hun liefde voor barokmuziek. Centraal in hun benadering staat het retorische karakter van de barokmuziek en de muzikale en maatschappelijke context.

De kaartverkoop voor dit concert is online via: Teun Braken en Teun Wisse, Orgel en blokfluit - Ik Ben Aanwezig 

23 augustus: Barokconcert Judith en Tineke Steenbrink in Stevenskerk

De tweelingzussen Judith en Tineke Steenbrink, afkomstig uit de regio Nijmegen, spelen meestal samen in het Orkest Holland Baroque. Tineke op klavecimbel, en Judith op viool. Maar naast de weelde van een rijk orkest vinden ze het een genot om in kleine bezetting met zijn tweeën tijdens een intiem concert enkele 17e-eeuwse sonates te spelen. Ze zien ernaar uit hoe de ijle en krachtige klanken de Stevenskerk vullen.

Judith bespeelt een viool uit 1622 van de gebroeders Amati. “Dit instrument kent het repertoire nog beter dan ikzelf. Ik volg waar de viool me naar toe leidt!’ Tineke blijft gefascineerd door het orgel dat zij al sinds haar jeugd kent: ‘Eén instrument met ontelbare mogelijkheden, waarbij de ruimte sterk meespeelt.” Zij zal ook enkele solowerken spelen.

Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via: Tineke en Judith Steenbrink, Orgel en viool - Ik Ben Aanwezig

30 augustus: Mystieke schoonheid door de eeuwen

Loepzuiver en kristalhelder klinkt de zang van Wishful Singing door de middeleeuwse gewelven van de Stevenskerk. Oude Hemelse gezangen, onder meer van de mystica Hildegard van Bingen en de Noorse componist Ola Gjeilo, worden vermengd of afgewisseld met muziek van de Nijmeegse organist Berry van Berkum op het kistorgel.

De musici trekken daarbij door de kerk om de gehele ruimte tot klinken te brengen met gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Composities van Frescobaldi en Sweelinck completeren dit concert. De musici nemen u mee naar mystieke sferen.

Kaarten voor dit concert zijn alleen online verkrijgbaar: Berry van Berkum en Wishful Singing, Orgel en zang - Ik Ben Aanwezig

Alle concerten beginnen om 20.30 uur en de toegang bedraagt € 10,-. Kaarten voor het concert zijn uitsluitend online verkrijgbaar via: Concertzomer NOK (ikbenaanwezig.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...