Oud-stadsdichter Wout Waanders maakt plattegrond met stadsgedichten

Nijmeegs stadsdichter van 2019 tot 2021 Wout Waanders, heeft al zijn stadsgedichten in een Nijmeegse plattegrond verwerkt. De plattegrond is online raadpleegbaar, en stelt de bezoeker in staat om te kijken waar in de buurt een stadsgedicht is geschreven. 

Het initiatief is geboren omdat Waanders' stadsdichterschap voor een groot gedeelte samenviel met de corona-lock-downs. 'Ik hou erg van het podium, maar niet alle gedichten hebben hun weg daardoor naar het podium kunnen vinden'. Samen met ontwerper Ylva Breunissen en websitebouwer Sebastiaan Andeweg ontwierp hij daarom een website met alle gedichten. De plattegrond is hier te vinden. 

Afgelopen week nam Waanders officieel afscheid van zijn stadsdichterschap. Toen presenteerde hij ook deze website gepresenteerd. Eerdere stadsdichters brachten hun stadsgedichten wel eens uit als boekwerk, maar dat paste niet zo voor zijn periode, vond Waanders. De boekwinkels waren immers een groot gedeelte van zijn periode gesloten. Een digitale plattegrond is toegankelijker. 'Zo is het gelijk duidelijk dat stadsgedichten niet alleen over de Sint Stevenskerk of de Waalbrug hoeven te gaan: dat ook over Malvert en Lent poëzie te maken is. Dat was ook wel een klein beetje mijn missie,' aldus Waanders.

Bekijk de plattegrond met gedichten hier.

Dit vind je misschien ook leuk...