Muurgedicht herdenkt grote razzia

Om de grote razzia van 17 november 1942 te herdenken schreef dichter en romanschrijver Frouke Arns in opdracht van de Stichting Stolpersteine Nijmegen het gedicht ‘Razzia, november 1942’. Het krijgt een plaats op de glazen kubus, de ingang van de Keizer Karelgarage, aan de Van Schaeck Mathonsingel vlakbij het station in Nijmegen. Het muurgedicht wordt op donderdag 1 december om 16.00 uur onthuld door twee nabestaanden van Joodse slachtoffers.

Station Nijmegen speelde een belangrijke rol bij de razzia in november 1942. De 196 Joodse inwoners van Nijmegen die in de nacht van 17 op 18 november in hun woningen waren opgepakt, werden de volgende dag per trein weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden de meesten vrijwel onmiddellijk op transport gesteld naar Auschwitz en andere vernietigingskampen. Slechts vier van hen overleefden de naziterreur.

Frouke Arns' gedicht is een literair baken ter herdenking van de slachtoffers. De onthulling vormt de afsluiting van de herdenkingsactiviteiten van Stichting Stolpersteine Nijmegen gedurende dit najaar in Nijmegen. Dat ‘Razzia, november 1942’ op een publieke plaats te zien is, geeft de herdenking van de 196 Joodse slachtoffers een permanent karakter. Het muurgedicht is tot stand gekomen door de samenwerking van de Stichting Stolpersteine Nijmegen en de Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen.

Meer informatie: www.stolpersteine-nijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...