LUX stoomt je klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen met DRUK OP DEMOCRATIE

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is LUX in de verkiezingssferen met het verkiezingsfestival DRUK OP DEMOCRATIE. In samenwerking met De Gemeente Nijmegen, De Gelderlander, CNN, De Kiesmannen en Stichting Nieuwe Helden, ARSENAAL en Het Zuidelijk Toneel wil LUX met een viertal interdisciplinaire programma’s aandacht vragen voor lokale politiek.

Autoritaire leiders, algoritmes, pandemie, woningnood en klimaatcrisis. Slechts een paar onderwerpen die druk zetten op onze democratie. Welke rol hebben wij als burgers hierin? Hoe staat het met ons vertrouwen in de democratie en onze (onbewuste) vooroordelen? En hoe gaat de lokale politiek met deze grote uitdagingen om? LUX voert de druk verder op.

“LUX heeft als onafhankelijk platform en debatcentrum een centrale plek in Nijmegen. Het is onze plicht om onze positie in te zetten voor belangrijke debatthema’s zoals de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus Pien Houthoff.

Het programma

Op maandag 7 maart staat het Grote Cultuurdebat van Nijmegen op het programma. Met stellingen en thema’s vanuit verschillende CNN-organisaties gaan verschillende politieke partijen, onder leiding van Angela Verkuijlen en sidekick Tim Lenders, met elkaar in debat. Met als grote vraag: hoe ziet de toekomst van de cultuursector in Nijmegen eruit? Het debat wordt afgewisseld met spoken-word en muziek en vindt plaats in Brebl.

Op woensdag 9 maart organiseert De Gelderlander het Grote Verkiezingsdebat. Gespreksleiders Geert Willems (De Gelderlander) en Raymond Janssen (Ien de Podcast) faciliteren het debat tussen de tien grootste partijen over o.a. het weren van auto’s uit het centrum en het bouwen van zoveel mogelijk woningen, ook als dat ten koste gaat van groen. Ook is er een speciale rol voor oud-Gelderlander journalist en oud-Nijmegenaar van het Jaar Rob Jaspers.

Op zondag 13 maart sluit LUX af met een interdisciplinair podiumoptreden In search of democracy 3.0 van Stichting Nieuwe Helden, ARSENAAL, Het Zuidelijk Toneel en Bibliotheek Gelderland Zuid. Een fijne en dynamische middag over het onderzoek naar de geschiedenis, het nu en de toekomst van de democratie.

Druk op democratie werd op dinsdag 15 februari afgetrapt met De Blinde Kieswijzer, een online experiment waarbij politici anoniem hun ideeën delen. Uit onderzoek blijft dat, met name in de lokale politiek, er gericht op een persoon wordt gestemd. Maar wat als je die persoon niet kan zien? Stem je dan anders? Het antwoord was evident. Ruim 55% van de deelnemers aan de Blinde Kieswijzer zou anders stemmen wanneer zij puur alleen naar inhoud kijken. De livestream is via LUX terug te kijken en ook de Blinde Kieswijzer is nog tot en met 16 maart in te vullen.

Voor elk individueel programma zijn er tickets beschikbaar. Het Grote Verkiezingsdebatop 9 maart is zowel live als digitaal bij te wonen. De Blinde Kieswijzer, Het Grote Cultuurdebat en het Grote Verkiezingsdebat worden opgenomen en zijn terug te kijken. Meer informatie is te vinden via: https://www.lux-nijmegen.nl/debat/druk-op-democratie/
 

Dit vind je misschien ook leuk...