Lotte Jensen geeft lezing over Wij en het water

Drijvende wiegjes, waterwolven, een vinger in de dijk – wat zeggen de verhalen van de strijd tegen het water over ons? 

Wij en het water is het nieuwe boek van Lotte Jensen over de eeuwenlange strijd tegen het water van de Nederlanders. Wij en het water vertelt het verhaal van Hollandse leeuwen, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties en solidariteit. Maar Lotte Jensen laat ook zien hoe de culturele verbeelding door de tijd heen nieuwe relevantie krijgt. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.

Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Vele malen wisten we de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen we te maken met verwoestende overstromingen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421 of de watersnoodramp van 1953. In de culturele verbeelding van dit soort catastrofale gebeurtenissen gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand: in foto’s, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen.

Lotte Jensen (1972) is hoogleraar Nederlandse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze publiceert over nationale identiteitsvorming, Nederlandse literatuur en geschiedenis. Eerder schreef ze onder meer Vieren van vrede en Romantici en revolutionairen (met Rick Honings). Onder haar redactie verschenen ook Napoleons nalatenschap en De grote en vreeselike vloed. 

Datum: zaterdag 29 oktober geeft Lotte Jensen een lezing. De toegang is gratis.
Aanmelden: aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl
Locatie: Dekker v.d. Vegt boekverkopers, Marikenstraat 29 in Nijmegen

Dit vind je misschien ook leuk...