Kunstenaar Jordan Artisan krijgt werkperiode in Galerie Bart

Gedurende een werkperiode van twee maanden verruilt Jordan Artisan (Nijmegen, 1979) zijn atelier voor de projectruimte van Galerie Bart. Jordan ontwikkelt daar een podiumsculptuur waar live-performances en optredens in gaan plaatsvinden, ‘Construction Sight: Werk in Uitvoering’, in opdracht van Galerie Bart en de Nijmeegse Kunstnacht.

Van 22 juni t/m 25 augustus is het werkproces van Jordan Artisan te zien in Galerie Bart Nijmegen. Tijdens de Kunstnacht op 21 september zie je het resultaat: dan biedt het kunstwerk podium aan verschillende artiesten en wordt het publiek uitgenodigd om de Construction Sight te betreden!


Het maakproces onder toeziend oog

Jordan gaat werken onder het toeziend oog van de bezoeker. "Door juist samen met artiesten en een proef-publiek te kijken naar de condities, kan ik vorm geven aan een sculptuur. Dat mensen meekijken geeft een extra laag aan het creëren. Je laat niet het eindresultaat zien, maar exposeert het maakproces. Het eerste dat ik neerzet, wordt dus al bepaald door de ruimte en hoe je ernaar kijkt als je over de drempel van de galerie stapt."

De werkperiode van Jordan is dus een open proces, wat goed past bij zijn manier van werken. "Ik zie hoe een vorm in de ruimte staat en reageer daarop. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als ik daarin ook de feedback van bezoekers actief meeneem. Daar stel ik me graag voor open." Jordan beweegt zich als kunstenaar tussen beeldende disciplines. Eerdere creaties van zijn hand houden het midden tussen beeldhouwkunst en toegepast design. De hybride sculptuur die hij bij Galerie Bart maakt, tast eveneens de grenzen tussen verschillende kunstvormen af. Maar het gaat verder dan dat: het laat de toeschouwer of artiest optreden als (mede)maker, zowel in het maakproces als in het gebruik als podium.

Bouwhekken als basis

Voor Jordan geen geijkte materialen zoals brons of marmer, maar betonstaal, EPS en tegellijm. "Je moet het materiaal vinden waarin je je thuis voelt. Ik kies veelal voor industriële bouwmaterialen, die vaak aan het zicht worden onttrokken. Door ze anders in te zetten, los van “afspraken” over het gebruik, voel ik vrijheid." Het startmateriaal voor het werk in ontwikkeling sluit daarbij aan: bouw- of festivalhekken.

"Een archetypisch hekwerk, waarvan ik de functie van geslotenheid, afbakening en bescherming wil omvormen," aldus Jordan. Waar de hekken een terrein normaliter afbakenen, worden ze nu het object zelf. "Een plek voor publiek én artiest. Het wordt een open en flexibele vorm, die tegelijkertijd een intieme setting creëert." Omarmd door een krachtig sculptuur en via zichtlijnen in de constructie kijkt de toeschouwer naar wat ‘in uitvoering’ is: live performances.

Van 22 juni t/m 25 augustus is het maakproces te zien in Galerie Bart (openingstijden: do t/m zo, van 12:00 tot 17:00 uur).
Op zaterdag 21 september vindt de Nijmeegse Kunstnacht plaats, waar het werk van Jordan wordt gepresenteerd.

Dit vind je misschien ook leuk