Dokter schrijft cultuur voor in plaats van pillen

Stel: je komt met klachten bij de dokter, zoals neerslachtigheid of eenzaamheid, en de dokter schrijft jou een muziekles, samenkomst in een leesclub of theaterclub of andere creatieve activiteit voor in plaats van medicijnen. Dat is het idee achter Cultuur op recept, een initiatief van Lindenberg Cultuurhuis en Bibliotheek Gelderland Zuid i.s.m. Sterker Sociaal Werk en Bindkracht10. Het project dat begin dit jaar van start is gegaan, heeft inmiddels al geresulteerd in recepten voor muzieklessen, creatieve lessen in beeldende kunst en fotografieworkshops. 

Cultuur als medicijn 

Het idee dat kunst en cultuur niet alleen leuk maar ook heel goed voor je zijn, is niet nieuw. Culturele activiteiten kunnen je helpen om jezelf te leren kennen en ontwikkelen, om sterker te worden en zelfvertrouwen op te bouwen en om jouw plekje te vinden in de maatschappij. Cultuur op Recept gaat uit van de gedachte dat culturele activiteiten ook een bijdrage kunnen leveren aan jouw fysieke en mentale gezondheid.  

Tot nu toe 

Sinds begin 2022 heeft er al een aantal Cultuur op Recept trajecten gelopen. De creatieve activiteiten hebben niet per se onmiddellijke genezing als doel, maar zorgen sowieso voor verbinding, een grotere kwaliteit van leven en een nieuwe focus op het positieve. En dat kan uiteindelijk nou precies zijn wat de deelnemer nodig heeft. Zo heeft een dementerende meneer, die vroeger gitaar speelde, genoten van gitaarlessen aan huis zolang zijn gezondheid het toeliet. Een groep mensen met psychische klachten zoals eenzaamheid en sociale angsten, veroorzaakt door corona, heeft samen fotografieworkshops gevolgd en voelden zich daardoor meer betrokken en gezien. Een jonge jongen die net uit een GGZ-traject komt is met een zangdocent aan het kijken bij welk koor hij zou kunnen aansluiten, om zijn eigen stem en eigen kracht terug te vinden.  

Welzijn op recept 

Bindkracht10 is al jaren actief met het concept Welzijn op recept. Zogenaamde Welzijnscoaches zijn betrokken bij verschillende Nijmeegse zorginstanties, waar zij samen met bewoners en patiënten kijken naar een vorm van welzijn die klachten zou kunnen verlichten. Met het aansluiten van de Lindenberg en de bibliotheek zijn de culturele opties binnen dit initiatief flink uitgebreid. Mensen kunnen nu bij de bibliotheek deelnemen aan activiteiten zoals leesclubs, taalgroepen en luisteractiviteiten, en bij de Lindenberg aan muziek, dans, theater, schrijven en beeldende kunst.  

Hoe het werkt 

Wanneer een zorgvraag ontstaat, bijvoorbeeld bij de huisarts of in een zorginstelling, kan iemand doorverwezen worden naar een Welzijnscoach. De Welzijnscoaches staan in verbinding met een Cultuurcoach van de Lindenberg of de Bibliotheek. Per deelnemer wordt gekeken welke activiteit het beste bij diegene past. Dit kan thuis zijn of op een zorglocatie, maar ook op een locatie van de Bibliotheek of de Lindenberg, en kan één op één of in groepsverband plaatsvinden. 

Praktische informatie 

Kijk voor meer informatie op www.delindenberg.com/nieuws/cultuur-op-recept.

Dit vind je misschien ook leuk...