Kaartverkoop Kunst voor klimaat festival - Nimma aan zee

Het definitieve programma van Nimma aan zee – Kunst voor klimaat festival in LUX is bekend en de kaartverkoop gestart. LUX nodigt jong en oud publiek uit om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden in. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van 10 t/m 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan.

Stel: het is 2220. Nijmegen kent geen Waalstranden meer, maar zeestranden. Door de opwarming van de aarde is de waal de zee geworden. Wat betekent deze imaginaire situatie voor onze manier van leven en de natuur?  

Openingsprogramma met Adriaan van Dis en Jalila Essaïdi 

De hoofdgasten van het openingsprogramma op vrijdagavond 10 september zijn Adriaan van Dis (meest recente roman KliFi, woede in de republiek Nederland (klimaatfiction) & de baanbrekende biokunstenaar Jalila Essaïdi. Zij gaan a.d.h.v. filmfragmenten, gasten aan tafel & andere culturele intermezzo’s met elkaar en het publiek in gesprek over dit toekomstbeeld.  

Theater, films & nagesprekken 

Tijdens het weekend wordt de theatervoorstelling: De Zaak Shell van Frascati Producties, Anoek Nuyens & Rebecca de Wit twee keer gespeeld met nagesprekken. Daarnaast vertonen we diverse binnen- en buitenfilms rondom het thema klimaat waarvan en aantal met Q&A’s met makers of producenten. Ook aan de jongere bezoekers is gedacht door o.a. het vertonen van kinderfilms en een escaperoom in het festivalhuis (naast LUX).  

Kleinschalige ervaringsprogramma’s 

We organiseren dit jaar ook weer interdisciplinaire en kleinschalige ervaringsprogramma’s die we tijdens het festival meerdere keren herhalen. Deze vinden soms op externe locaties plaats zoals de Ooij, Het Festivalhuis Nijmegen en in de wijken. Een greep uit dit programma: 

  • Wadlopen in Nimma; interactieve podcastwandeling door de Ooijpolder over Nimma aan Zee in 2220. 
  • Virtual Reality in samenwerking met InScience. 
  • Leren Protesteren, workshop i.s.m. The Big Draw. 
  • Escaperoom: escape voor je kopje onder gaat! 
  • Vegan KlimaatSpecial uit de zee.
  • Straatberaden in de wijken met Warming Up.  
  • en meer… Bekijk het hele programma op de website: lux-nijmegen/nimmaaanzee.  

Veilig naar LUX & livestreams  

In verband met de coronamaatregelen mogen we helaas nog maar een beperkt aantal bezoekers in de zalen toelaten. Maar het kan wel & veilig met de 1,5 meter maatregelen. We bieden voor de grotere programma’s naast live bezoek ook livestreams aan zodat er zoveel mogelijk bezoekers van het programma kunnen genieten. De livestreamtickets worden per onderdeel aangegeven op de ticketpagina’s.

Partners en Sponsoren 

Het Kunst voor klimaat festival ‘Nimma aan zee’ wordt georganiseerd door LUX in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Radboud Green Office, InScience Festival, Radboud Reflects, The Big Draw Nijmegen, makers Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens, Warming Up, Frascati Producties, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland. 

Dit vind je misschien ook leuk