InScience 2020 lanceert online filmfestival vanaf 11 t/m 22 november

De zesde editie van InScience - International Science Film Festival Nijmegen gaat vanaf 11 november weer van start: dit keer online. Ondanks deze turbulente tijden presenteren we een gevarieerd en fascinerend online programma. Twee weken lang zijn de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar te zien, gepaard met interessante lezingen, interactieve online ervaringen en boeiende gesprekken die je live kunt volgen via de gratis livestreams. Het programma is echter niet af zonder de Big Ideas van 2020: Philomena Essed, Mihai Netea en Joyeeta Gupta. Tickets zijn vanaf 11 november te koop via het online platform. 

Corona update

De bioscopen hebben vanaf 4 november 22:00 uur gedurende twee weken de deuren moeten sluiten, wat betekent dat het fysieke programma van InScience 2020 niet door kon gaan. Het online programma van InScience 2020 gaat wel door. Kaartkopers met tickets voor het fysieke programma in LUX Nijmegen hebben bericht gekregen over de restitutie. Voor de satellietedities zijn we in gesprek met de partners om passende oplossingen te vinden. Als een filmvertoning afgelast is, zal de lokale bioscoop contact opnemen met de kaartkopers. 

Online programma en livestreams

Vanaf 11 november start de kaartverkoop en zijn de meeste films op ons nieuwe online platform te bekijken. Ook de gesprekken die we in eerste instantie in de zalen gepland hadden, verplaatsen voor een groot deel naar het online platform. Dat betekent dat je op gezette tijden met deskundigen, creatieve denkers en wetenschappers in gesprek kunt gaan over de films via de gratis te bezoeken online livestreams. Alle films en gesprekken blijven tot en met 22 november online beschikbaar.

Openingsfilm

De openingsfilm Spaceship Earth wordt op woensdag 11 november om stipt 20:00 uur vertoond via een livestream op ons online platform. Nederlandse wetenschapper Joost van Haren (The University of Arizona) gaat vanuit de echte biodome in Arizona in gesprek met wetenschapsjournalist Anne van Kessel. Op zaterdag 14 november om 20:00 uur is Spaceship Earth nog een keer te bekijken.

Big Ideas

In 1984 publiceerde hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies Philomena Essed het boek Alledaags Racisme, dat destijds veel teweegbracht als onderdeel van de antiracismegolf van de jaren tachtig. Essed gaat over deze onderwerpen in gesprek met Lisenne Delgado, onderwijzer, jurist en verhaalverteller, op donderdag 12 november om 20.00 uur.

Op vrijdag 13 november om 19.00 uur gaat Hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde Mihai Netea in gesprek met wetenschapsjournalist Anne van Kessel over pandemieën in onze geschiedenis en toekomst, en over zijn zoektocht naar een vaccin tegen COVID-19. Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige pandemieën?

Joyeeta Gupta, hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam, stelt dat het nadenken over rechtvaardigheid niet alleen verstandig is voor het oplossen van deze klimaatproblemen: het is noodzakelijk. Op zondag 15 november om 15:30 uur gaat Gupta in gesprek met moderator Koos Wagensveld (HAN) over de relatie tussen duurzaamheid en ongelijkheid in ons huidige economische systeem. 

Tickets

Tickets zijn vanaf 11 november te koop via het online platform. Per filmprogramma kost een ticket eenmalig €6,-. Voor volledige toegang tot het gehele filmaanbod kan er een passe-partout worden aangeschaft van €20,-. Gekochte filmprogramma’s zijn van 11 t/m 22 november (herhaaldelijk) te bekijken. Alle livestreams zijn helemaal gratis te volgen, mits er een account is aangemaakt via het online platform. Elke livestream sluit inhoudelijk aan op een film die online te bekijken is. We raden het dus aan om eerst de film te kijken en vervolgens aan te sluiten bij de livestream. 

Dit vind je misschien ook leuk