Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch Huis

De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Ter gelegenheid van deze opening is er de hele dag een vermakelijk programma in middeleeuwse sferen.

Openingsprogramma: Gebroeders van Lymborch Zondag

De Gebroeders van Lymborch Zondag op 25 augustus staat in het teken van het thema ‘Welkom Thuis’. Om de gebroeders welgemoed te onthalen zijn er de hele dag middeleeuwse activiteiten inclusief een feestelijke openingshandeling.

In de ochtend zal in de Stevenskerk een speciale middeleeuwse kerkdienst plaatsvinden. De mis begint met een indrukwekkende entrada waarna zich een kerkdienst geïnspireerd door de late middeleeuwen ontvouwt. Hierna is er een uitgebreide middeleeuwse brunch met allerlei bourgondische lekkernijen bij de Waagh. Entreebewijzen voor deze brunch zijn via de website of aan de deur verkrijgbaar.

De Gebroeders van Lymborch zullen, vergezeld door diverse ‘levende miniaturen’, zich daarna begeven naar hun huis op Burchtstraat 63. Hier worden ze feestelijk onthaald door burgemeester Bruls en tal van middeleeuwse personages. De burgemeester, Duc de Berry en de gebroeders zullen rond 13:15 het Gebroeders van Lymborch Huis openen en de winnaar van de jaarlijkse schilderwedstrijd bekend maken. Na de opening pronken de levende miniaturen met hun rijke gewaden en wordt er uitleg over gegeven. De rest van de middag kunnen bezoekers genieten van een kort eerste kijkje in het huis. Entreebewijzen zijn ter plaatse gratis te krijgen volgens het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ principe.

Van 12 tot 17.30 uur is er op de Burchtstraat een middeleeuwse ambachtenmarkt en veel middeleeuws vermaak zoals muziek, theater en kinderspelen. Je kan ook meewerken aan een gezamenlijk schilderwerk door Diederik Grootjans waarop de gebroeders zelf geportretteerd worden. Dit kunstwerk zal kort na 17:00 afgerond en gepresenteerd worden.

Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis wordt een nieuwe historische en culturele trekpleister. Bezoekers leren hier meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Tijdens openingstijden (voorlopig alleen op vrijdag, zaterdag en zondag) en op afspraak kan men rondgeleid worden door de kelders en de achterzaal, waar o.a. een film en nauwkeurige replica’s van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen zijn.

Meer weten? Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis en het leven en werk van de familie Maelwael – van Lymborch op www.maelwaelvanlymborch.nl / www.gebroedersvanlymborch.nl

Dit vind je misschien ook leuk