Extrapool Weekend: 26 t/m 28 juni

Na twee maanden presenteren online en in de etalage gaat Extrapool in juni weer echt open. In klein gezelschap reis je dit weekend door het gebouw, langs Middeleeuws Europa en door kleurrijke binnenwerelden van uitzonderlijke personages.

Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen. Let op: Meld je aan voor je bezoek door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl.

vrijdag 26 juni,  20.30-23.00: tentoonstellingsroute + performance
zaterdag 27 juni, 14.00-17.00: tentoonstellingsroute
zondag 28 juni: online tentoonstellingsroute

De Naakte Waarheid
Installatie en performance door Jesse Brinkerhof, Victor Crepsley en Finn Öhlund.

In de programmareeks De Naakte Waarheid vragen we ons af hoe je terug kunt naar de essentie van een object, een werk, een mens, een rol of kwestie om van daaruit weer opnieuw te vormen. Zo bouwen we aan nieuwe verhalen. Een tijdloos antwoord in de soms zware tijden om ons heen, is het fantastische. Door te associëren zonder regels, creëren we nieuwe werelden die los staan van het verloop van onze eigen realiteit. Via deze poëtische omweg door parallelle dimensies valt er veel te leren over onze eigen werkelijkheid.

De interventies van Jesse, Victor en Finn gaan in op de figuur Tijl Uilenspiegel en zijn dwaze avonturen in een Middeleeuws Europa. Zijn lot roept een unheimisch spiegelbeeld op van de verwrongen wereld om ons heen. Samen werkten de drie aan een explosieve cocktail van drukwerk en performance, die dit weekend gepresenteerd wordt tijdens een live tentoonstellingsroute, samen met het nieuwe Slimtarraproject Lastige Landen.

Lastige Landen
Carte Blanche Slimtarra Project 

Het SLIMTARRA behangproject toont de dynamiek van het podium Extrapool en de stencilwerkplaats Knust. Op onze muren zie je steeds een ander resultaat van deze uitwisseling. Slimtarra ontstaat vaak spontaan in de samenwerking tussen kunstenaars, ontwerpers en artiesten die in Extrapool optreden en/of een publicatie maken in de stencilwerkplaats. Soms vormt behang en performance een eenheid, op andere momenten strijdt het om aandacht en wordt de achtergrond het middelpunt van de belangstelling.

Deze maand doet de gelegenheid zich voor om weer een nieuw behang te presenteren, in een samenwerking met het Eindhovense kunstenaarsinitiatief Carte Blanche. De kunstenaars die bij Carte Blanche werken, geven naast het maken van hun eigen voorstellingen ruimte aan ‘lastige talenten’. Dit zijn de mensen met een verstandelijke beperking, autisme of een psychiatrische achtergrond. Zij worden gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen in plaats van dat ze in een hokje gestopt worden of gedwongen worden deel te nemen aan een deel van de maatschappij waar ze zich niet thuis voelen.

Een langlopend kunstproject van Carte Blanche is Mijn Land, waarin deelnemers hun land in kaart brengen met verschillende vormen en materialen, met als uitgangspunt de geschilderde contouren van hun lichaam. Extrapool zocht de samenwerking met Carte Blanche op om een grafische vertaalslag te maken van werk uit dit project naar de stencildruktechniek, een nieuwe vorm van werken voor Carte Blanche. Zij kozen een selectie van talenten om hun land te vertalen naar een Slimtarrabehang.

Lastige Landen is een mozaïek van landen geworden, waarin de werelden van de talenten zichtbaar wordt gemaakt. Het Slimtarrabehang is voor het eerst te bewonderen tijdens het Extrapool Weekend van juni, tijdens een speciale tentoonstellingsroute. Daarnaast zal te zien zijn hoe het werk tot stand is gekomen middels filmdocumentatie. Ook zal het behang bij Carte Blanche te zien zijn. Het initiatief verhuisde begin 2019 naar een nieuwe locatie en het behang wordt een blijvend onderdeel van deze plek.

Kloosterkino

Kloosterkino, gevestigd in het Dobbelmanklooster te Nijmegen, is dé plek waar korte animaties een podium vinden. Kloosterkino toont werk van jonge filmmakers, maar schenkt ook aandacht aan klassieke animatiefilms. Voor het Extrapool Weekend van juli kom Kloosterkino naar ons en zal er een korte animatie getoond worden die speciaal uitgezocht is voor dit weekend. Welke film dit zal worden houden we nog even geheim.

Headerfoto: Land 22 - Rob Krikke

Dit vind je misschien ook leuk