Expo "Letterheads" bij Lume! by Fingerz

In het Spaanse restaurant Fingerz kun je t/m 11 mei kennismaken met het werk van Huub Smits (Nijmegen, 1967). Als je de Letterheads al niet kent van kunstwinkel Sammelwut, aan de overkant in de Lange Hezelstraat, waar veel prints ook tijdens deze expo verkrijgbaar zijn.

Nijmeegse letters

De professioneel beeldmaker vertelt: “Lang geleden runt mijn vader reclamestudio Lyra hier in de stad. Ik groei letterlijk op tussen letters. Heel inspirerend. Vlieg dan ook uit naar de Kunstacademie (Grafische Vormgeving) in Den Bosch. De wrijfletters waar mijn vader mee werkt in de jaren '70/'80 bewaar ik zorgvuldig. Als ik in 2017 mijn intrek in een atelier in Den Bosch neem, kan ik mijn lang gekoesterde wens vervullen: regelmatig uit de digitale (foto)wereld stappen om vrij werk te maken – met de hand! Eén voor één wrijf ik letters op papier. Samen vormen die letters niet alleen de naam van ’n kunstenaar, maar ook zijn of haar portret.”

Het begint met Jeroen Bosch, of “el Bosco”, zoals de Spanjaarden hem noemen. Later krijgen zelfportretten van Vincent van Gogh, Rembrandt en Charley Toorop op deze wijze een "typeface". De Letterheads van David Bowie worden op verzoek van een Amsterdamse gallery gemaakt voor een tribute-expo.

Prints

Er ontstaat een hele collectie. Handgemaakte limited edition zeefdrukken, risoprints. Verder zijn er o.m. Gold prints, met letters in goudfolie en in vele achtergrondkleuren. De Copper Black serie heeft weer koperfolie letters. Veel varianten dus, in kleine oplages. Een bewuste keuze: zo past er altijd wel een in jouw interieur en blijven de prints toch exclusief. Smits: “De Letterheads zijn mijn eerbetoon aan mijn vader, aan een ambacht van vóór het digitale tijdperk en natuurlijk aan de inspirerende kunstenaars die ik verbeeld heb". Onder de naam fototypo werkt de maker inmiddels 15 jaar als zelfstandige. 

"Letterheads" expo, 6 april t/m 11 mei 2022.
Lume! by Fingerz / Lino City Hotel, Lange Hezelstraat 78, Nijmegen.
Openingstijden: https://fingerz.metro.rest
Online info/shop: www.fototypo.art

Dit vind je misschien ook leuk...