Een voorstelling over seks(ualiteit) door dertig jongeren

Op zaterdag 14 mei gaat de voorstelling Spring Awakening in première, gemaakt door Toneelgroep Oostpool in samenwerking met Lindenberg Cultuurhuis en met ondersteuning van Arthouse LUX en Stadsschouwburg Nijmegen. Een voorstelling met toneel én dans door jongeren, voor jongeren, in regie van Char Li Chung. 

In Spring Awakening bestormen dertig amateur-acteurs en -dansers tussen de 15 en 27 jaar het podium van de grote zaal in de Lindenberg. Sinds januari repeteren zij iedere zondag in de Lindenberg met regisseur Char Li Chung. Danser en choreograaf Ruben Chi verzorgt de choreografie voor Spring Awakening. Deze jongeren, woonachtig in de regio Nijmegen, worden klaargestoomd voor de feestelijke première op 14 mei.  

“Anno 2022 groeien we op in een maatschappij waarin de spanning omtrent seks(ualiteit) eerder voortkomt uit een overdaad, dan uit een gebrek aan informatie. Daarom is het belangrijk samen met de jeugd dit urgente onderwerp bespreekbaar te maken.” – Char Li Chung 

Het toneelstuk Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind deed in 1891 veel stof opwaaien vanwege de heftige thematiek omtrent seksualiteit en de standpunten die Wedekind hierover innam. In Voorjaarsontwaken kiest hij de kant van de jeugd. De jongeren in het stuk laten zich niet blokkeren door de vele opgeworpen obstakels en hindernissen van hun opvoeding maar streven naar ultieme autonomie. Met dit gegeven als uitgangspunt maken regisseur Char Li Chung en schrijver Randa Peters een hedendaagse bewerking van dit 19e-eeuwse toneelstuk. Samen gaan zij op zoek naar de actualiteit van Wedekinds Voorjaarsontwaken en benaderen zij seksualiteit als een gemeenschappelijk openbaar gespreksonderwerp. Eindelijk mag alles gezegd worden.  

Praktische informatie

De try-outs van Spring Awakening vinden plaats in Huis Oostpool te Arnhem op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei om 20:15. Op zaterdag 14 mei vieren we de première om 20:15 in de Lindenberg Nijmegen en op zondag 15 mei speelt de voorstelling tweemaal, om 16:00 en 20:15. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar via oostpool.nl en delindenberg.com.

Dit project kwam mede tot stand dankzij een projectsubsidie van de Gemeente Nijmegen. Toneelgroep Oostpool en Lindenberg danken al hun subsidiënten, sponsors en samenwerkingspartners, met speciale dank aan partners Stadsschouwburg Nijmegen en Arthouse LUX. Met dank aan Stichting Sexmatters. 

Toneelgroep Oostpool maakt als groot, nationaal theatergezelschap voorstellingen over onderwerpen waar we het vandaag en morgen over moeten hebben. En dat doen we bij voorkeur met zoveel mogelijk verschillende mensen, met verschillende achtergronden en inzichten, onder de bezielende artistieke leiding van Daria Bukvić. Het team Interactie & Inclusie van Oostpool initieert producties en activiteiten voor een zo groot mogelijke diversiteit aan mensen in Oost-Nederland, waarbij de nadruk ligt op meedoen. Het team is altijd op zoek naar nieuw publiek, organiseert diverse programma's en is verantwoordelijk voor Oostpools educatieve producties. Oostpool biedt daarnaast een podium voor amateurtheater, de vooropleiding Oost, diverse educatieve activiteiten, contextprogramma’s en een online aanbod voor verschillende (potentiële) toeschouwers. 

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen, een professionele en sprankelende culturele organisatie met de focus op cultuureducatie. De Lindenberg heeft haar thuisbasis middenin het centrum van Nijmegen maar is in én voor de hele stad actief. Wij geloven dat kunst en cultuur een onlosmakelijk onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling van mensen is, en vinden dat iedereen de kans moet krijgen om daarmee in aanraking te komen. We richten ons met nadruk op publiek in de meest diverse zin van het woord: de Lindenberg is er voor iedereen. Om dat te bereiken zijn wij actief in het onderwijs en in de vrije tijd. 

Dit vind je misschien ook leuk...