De Big Ideas van drie topwetenschappers bij InScience

InScience - International Science Film Festival Nijmegen is veel meer dan film. In de serie Big Ideas nemen vooraanstaande wetenschappers de bezoekers mee naar de grenzen van hun vakgebied. Tijdens InScience 2020 staat het jaar 2020 als kantelpunt centraal. Philomena Essed bespreekt het alledaags racisme anno 2020 en de tweede antiracismegolf in Nederland. Mihai Netea geeft een lezing over pandemieën in onze geschiedenis en toekomst, en over zijn zoektocht naar een vaccin tegen COVID-19. Joyeeta Gupta behandelt de relatie tussen duurzaamheid en de ongelijkheid in ons huidige economische systeem.

Philomena Essed: Alledaags racisme anno 2020

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in de Verenigde Staten. In 1984 publiceerde Essed het boek Alledaags racisme. Ze was daarmee een van de eersten die racisme als een Nederlands probleem aankaartte, en haar boek werd een belangrijk onderdeel van de antiracismegolf van de jaren tachtig. Hoe kijkt zij aan tegen de tweede antiracismegolf die nu in volle gang is? Zijn de Black Lives Matters-protesten dit jaar een kantelpunt in de strijd tegen racisme in Nederland? De Big Idea van Essed is op donderdag 12 november te volgen via een livestream. Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Radboud Reflects.

Mihai Netea: Hoe kunnen we ons weren tegen infecties?

Mihai Netea is als hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan het Radboudumc een van de meest toonaangevende wetenschappers in het onderzoek naar het afweersysteem. Toen in maart duidelijk werd hoe desastreus de Corona-uitbraak was, startten Netea en zijn team hun onderzoek naar een vaccin. In zijn lezing vertelt hij hoe infecties door de geschiedenis heen invloed hadden op de mens, hoe onze manier van samenleven het risico op epidemieën en pandemieën vergroot, en gaat hij in op de vraag: wat kunnen we van de Corona-uitbraak leren om ons beter voor te bereiden op pandemieën in de toekomst?De Big Idea van Netea vindt plaats op vrijdag 13 november in LUX Nijmegen.

Joyeeta Gupta: Sharing Our Earth

Joyeeta Gupta, hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam, is hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change dat in 2007 de Nobelprijs voor de vrede deelde met Al Gore. Gupta stelt dat het nadenken over sociale rechtvaardigheid niet alleen verstandig is voor het oplossen van klimaatproblemen: het is noodzakelijk. De armste mensen ter wereld betalen de hoogste prijs voor klimaatverandering, terwijl degenen die direct en indirect wereldwijde milieuproblemen veroorzaken, juist rijker zijn en de minste lasten dragen. Tijdens haar lezing bespreekt ze de relatie tussen duurzaamheid en ongelijkheid in ons huidige economische systeem, en presenteert ze haar alternatieve visie op economisch beleid. De Big Idea van Gupta vindt plaats op zondag 15 november in LUX Nijmegen.

Our Future in the Making

‘Our Future in the Making’ – het thema van InScience 2020 werd relevanter dan we ooit hadden gedacht. COVID-19 drukte ons met de neus op onze kwetsbaarheid, het belang van gezondheid, de onzekerheid van onze toekomst, en dwong ons stil te staan bij hoe we samenleven. Van alle kanten wordt geroepen dat nu het moment is om het klimaat te redden, te protesteren tegen ongelijkheid en discriminatie, en je schrap te zetten voor een ‘tweede corona-golf’. De bouwstenen voor de toekomst worden vandaag gelegd en dat dwingt ons tot nadenken, waarbij de Big Ideas van Inscience 2020 een goed beginpunt bieden. 

Volledig programma en tickets

Vanaf 22 oktober start de kaartverkoop van InScience 2020 en staat het volledige programma op www.insciencefestival.nl

Dit vind je misschien ook leuk