Competitieprogramma's Go Short 2021 bekend: nieuw talent, actuele thema's en een grote diversiteit aan makers

De competitieprogramma's van Go Short 2021 zijn bekend. Deze programma's onderstrepen de exclusieve focus die het festival legt op jong, vaak nog onbekend filmtalent en bieden een grote verscheidenheid aan korte films. Van animatie tot documentaire en van fictie tot kunstfilms. Vanaf 8 april kunnen filmliefhebbers hun hart dan ook ophalen. Op dat moment gaat Go Short 2021 van start met een online programma waarin de competitieprogramma's te zien zijn. Daarnaast zijn er tot aan de zomer verschillende offline activiteiten gepland. 

Diversiteit 

Go Short streeft altijd en op alle vlakken naar diversiteit. Een goede representatie van de samenleving binnen de competitieprogramma's is voor het festival dan ook van groot belang. Zo is de verdeling van makers op het gebied van gender gelijk en is er, mede dankzij de verbrede selectiecommissie, een grote diversiteit te zien in de achtergronden van de makers en onderwerpen van de films.   

Covid-19 

In een werkelijkheid die al een jaar in de greep is van Covid-19 is het vanzelfsprekend dat er ook films zijn die dit onderwerp behandelen. Vooral de eenzaamheid die bij de huidige tijd komt kijken lijkt een inspiratiebron te zijn geweest en komt in meerdere films terug. Zo ook in An Act of Affection van de getalenteerde Viet Vu. Hierin interviewt hij een eenzame man, waarbij hij uiteindelijk achter de camera vandaan stapt om hem zijn affectie te tonen. 

Selectie 

De selectiecommissie heeft dit jaar bijzondere aandacht gehad voor producties van makers met een niet-Westerse achtergrond. Een van de centrale thema's binnen deze competitie is identiteitsbeleving bij een dubbele nationaliteit. We zien deze thematiek onder andere terugkomen in When You Hear the Divine Call door Festus Tol, The Departure door Saïd Hamich Benlarbi en Nenad door Mladen Bundalo. 

Go Short zet zich al jaren in voor nieuw talent, maar volgt makers ook gedurende hun carrière. Ook dit jaar zijn er daardoor weer verschillende films geselecteerd van makers die eerder op het festival te zien zijn geweest. Zo keert oud winnaar van de studentencompetitie Sebastian Mulder terug met zijn nieuwe film over de wolf Naya (Naya - Der Walt hat Tausend Augen) en is oud maker in focus Jacqueline Lentzou te zien met haar nieuwe korte film The End of Suffering (A Proposal). Daarnaast is voor het tweede jaar op rij een film van Yuyan Wang te zien in de studentencompetitie. 

Wereldpremière

Het festival kent dit jaar een bijzondere wereldpremière van eigen bodem. In Death of Darkness, de nieuwe documentaire van Go Short alumni en oud jurylid Jasmijn Schrofer, wordt een Noord-Keniaans dorp gevolgd dat op het punt staat om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. Een prachtige documentaire die lichtvervuiling aan de kaak stelt, maar vooral laat zien hoe indrukwekkend mooi de sterrenhemel kan zijn. 

Meer over Go Short   

Go Short is hét platform voor korte film en talent in Nederland. De organisatie is jaarrond actief op het gebied van ontwikkeling, presentatie, distributie en promotie van korte film en talentvolle makers. Het jaarlijkse internationale filmfestival in april is het hoogtepunt. Het omvat, naast een competitie die kwalificeert voor de Oscars, BAFTA en European Film Awards, een uitgebreide randprogrammering voor zowel publiek als internationale filmprofessionals én een scholierenprogramma. Sinds 2019 vindt Go Short ook in Arnhem plaats en wordt de Gelderland Film Pitch georganiseerd. Go Short heeft een unieke positie binnen het Nederlandse filmlandschap en is onderdeel van een stevig internationaal netwerk. De 13e editie van het festival vindt dit jaar plaats. Vanwege de corona-maatregelen, is er in plaats van een vijfdaags internationaal event, een hybride programma ontwikkelt. 

Vanaf 8 april zijn de competitieprogramma's online te bekijken. Half maart start de kaartverkoop. Meer informatie volgt zeer binnenkort via website en social media.   

Dit vind je misschien ook leuk