Boekpresentatie: Weer Werk!

Op vrijdag 8 april verschijnt het boek Weer Werk! De Nijmeegse vakbeweging en de opkomst en neergang van de Nijmeegse industrie 1945-1990 (Valkhof Pers 2022) over de roerig geschiedenis van de naoorlogse Nijmeegse vakbeweging. Op deze dag organiseren de Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen (SVAN) en het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) een studiemiddag over dit onderwerp.

In de jaren vijftig werden internationale concerns verleid in Nijmegen fabrieken te bouwen, met de belofte dat de lonen hier laag waren en de arbeidsrust hoog. Nijmegen veranderde hierdoor in een industriestad. Maar in de jaren zeventig en tachtig keerde het tij en sloten veel van deze fabrieken weer hun deuren omdat zij inmiddels verouderd waren en er in het buitenland goedkoper kon worden geproduceerd. Een snel groeiend aantal Nijmegenaren verloor hierdoor zijn baan.

In 1980 besloten leden van de Industriebond FNV het heft in eigen handen te nemen. Zij vonden daarvoor inspiratie bij het activisme van de talloze belangengroepen die Nijmegen rijk was. Het Aktieplan Werkgelegenheid Nijmegen dat zo in leven werd geroepen, groeide zijn initiatiefnemers al snel boven het hoofd. Hoewel het succes van het Aktieplan wisselend was, motiveerde het meer dan tien jaar lang de Nijmeegse arbeiders te strijden voor zowel het behoud van werkgelegenheid als het creëren van nieuwe banen.

Het verhaal van de opkomst en ondergang van de Nijmeegse industrie en het weerwerk van de lokale vakbonden wordt uitgebreid beschreven in deze nieuwe publicatie door historici Andreas Caspers en Peter Altena, in opdracht van het SVAN. Het boek zal na afloop van deze bijeenkomst verkrijgbaar zijn.

Aanmelden kan t/m maandag 4 april via info@kdc.ru.nl U kunt het programma online raadplegen op Boekpresentatie: 'Weer Werk!' (Agenda item) - Katholiek Documentatie Centrum

Dit vind je misschien ook leuk...