75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de Waalkade

Op de Waalkade is van 16 tot en met 30 september 2019 een grote openlucht tentoonstelling te zien getiteld 'Frontlijnen'. Het is de weerslag van het gelijknamige project van schrijfster Ilona Verhoeven, writer in residence van het Besiendershuis.

Wat is er nog te merken en te zien van de Tweede Wereldoorlog die zo'n verwoestende invloed gehad op Nijmegen en omgeving? Wat is vrijheid als je er (niet) bij stil staat? Om vragen als deze draait Frontlijnen. Temidden van alle herdenkingen rondom 75 jaar WOII, opent deze expositie je ogen voor schijnbaar onbelangrijke verhalen van gewone mensen en hun geschiedenissen.

Frontlijnen gaat over Nijmegen als frontstad en de bevrijdingstijd, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Na het mislukken van Operatie Market Garden in september 1944 werd Nijmegen grensstad en kwam rechtstreeks in de vuurlinie te liggen. De stad en haar inwoners hebben daar erg onder geleden. In mei 1945 lag de hele binnenstad in puin. Het project Frontlijnen vindt plaats binnen de vele activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding. Al fietsend en wandelend heeft Ilona de Nijmeegse wijken en de omgeving van de stad verkent, en gaandeweg verhalen 'gevangen'. Verhalen uit de oorlogs- en bevrijdingstijd, maar ook van nu. Vanuit een literair-artistieke benadering reflecteren deze teksten op de stad en het buitengebied, en hoe het was in en net na de Tweede Wereldoorlog, dus de frontstad en vervolgens de gehavende plaats na de bevrijding. Verbonden als gastschrijver aan het Besiendershuis, was dit eeuwenoude huis telkens de plek van waaruit ze vertrok en waar ze weer landde. De ene keer ontstond een verslag in woorden, de andere keer was er een foto of ander beeld dat centraal stond. Een deel van de teksten en 'verbeeldingen' die zodoende ontstonden, zijn samengebracht in de tentoonstelling. Frontlijnen wordt financieel ondersteund door de Gemeente Nijmegen en fonds SSN.

Waar: Waalkade ter hoogte van het Besiendershuis
Wanneer: van 16 tot en met 30 september
Entree: gratis 

Het Besiendershuis is sinds 2010 een belangrijke culturele ontmoetingsplek waar kunstenaars, schrijvers, acteurs en muzikanten nieuwe wegen kunnen verkennen in hun werk. Het Besiendershuis is een productie- en ontwikkellocatie,waar uiteenlopende kunstopdrachten op vruchtbare bodem ontstaan.

 

Dit vind je misschien ook leuk