Veelgestelde vragen

Als je net gaat studeren zit je vaak met duizend vragen. Waar kan ik het beste mijn boeken kopen? Ik ga in Nijmegen wonen, wat moet ik doen? Daarom hebben wij een aantal vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Wat is DUO?

DUO is de afkorting voor Dienst Uitvoering Onderwijs, een agentschap van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. DUO voert verschillende onderwijswetten- en regelingen uit. Zoals het verstrekken van studiefinanciering en het innen van lesgelden en studieschulden.

2. Wat houdt het leenstelsel in?

In het oude leenstelsel kreeg je een basisbeurs. Dat is een vast bedrag dat je als gift van de overheid kreeg als je je studie binnen tien jaar afrondde. In het nieuwe leenstelsel dat in 2015 is ingevoerd kunnen studenten (maximaal) €1.076,14 lenen per maand. Na je studie begin je met het aflossen van deze schulden. Hoeveel dit per maand is, hangt af van je lening en je inkomen.

3. Wat is Studielink?

Via studielink.nl kun je jouw (her)inschrijving voor een opleiding bij een hogeschool of universiteit in Nederland en je aanmelding bij DUO regelen.

4. Ik ga studeren, wat moet ik regelen? 

Vul de vragenlijst in op Rijksoverheid om erachter te komen wat je allemaal moet regelen en waar je recht op hebt.

5. Ik wil studeren in het buitenland, wat moet ik doen?

Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken en moet doen, deze checklist kan daar goed bij helpen! Wil je weten of je met jouw studie naar het buitenland kunt? Kijk dan op ru.nl en han.nl.

6. Hoe vraag ik een studentenreisproduct aan?

Met een studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer. Om met een studentenreisproduct te reizen moet je 5 stappen doorlopen. Kijk op studentenreisproduct.nl.

7. Waar kan ik het beste mijn boeken kopen?

Via Studystore kun je heel handig in één keer jouw hele boekenlijst zien. Als je geld wilt besparen kun je via Markplaats en/of bol.com boeken kopen of lenen in de bibliotheek. 

8. Hoe kom ik erachter welke studie bij me past?

Er zijn verschillende websites die je op weg kunnen helpen met je studiekeuze: studiekeuze123.nlru.nlstudentum.nl en nti.nl.

Weet je al welke richting je op wilt gaan? Meld je dan aan voor een Proefstudeerdag op de Radboud Universiteit of HAN University of Applied Sciences.

9. Kan ik me voor verschillende studies aanmelden?

Ja, je kunt je voor 3 studies aanmelden, maar dit is vaak niet nodig. Je kunt je namelijk voor één opleiding inschrijven en later nog switchen, maar dan moet je je wel vóór 1 mei hebben ingeschreven. De nieuwe opleiding mag jouw toelating niet weigeren, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Je moet vaak wel aan een nieuwe studiekeuzecheck deelnemen.

10. Wat is het verschil tussen associate degree, bachelor en master?

Een associate degree is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Het niveau zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. Na deze studie ontvang je een hbo-diploma en je kun eventueel doorstromen naar een hbo-bachelor.

Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Deze duurt vier jaar aan de hogeschool en op de universiteit drie jaar. Als je de bacheloropleiding hebt gehaald, ontvang je een bachelortitel.

Een masteropleiding volgt na een bacheloropleiding. Deze duurt meestal een of twee jaar en is te volgen op zowel hogescholen als universiteiten. Je kunt zelf kiezen welke master in dezelfde studierichting je kiest. Wanneer je een masteropleiding hebt afgerond, ontvang je een mastertitel.

11. Kan ik nog makkelijk van studie switchen in het eerste jaar?

Het is vaak mogelijk om te switchen naar een andere opleiding en (een deel van) je studiepunten mee te nemen. Dit komt omdat er in het eerste studiejaar vaak dezelfde inleidende vakken worden gegeven aan meerdere opleidingen. Als je wilt switchen, is het goed om te weten dat er vaak instroommomenten zijn in februari. Als je na februari wilt switchen, moet je wachten op het volgende startmoment in september.

12. Wanneer is de introductieweek?

De introductieweek vindt meestal eind augustus plaats. Benieuwd wanneer ze plaatsvinden en wat de activiteiten zijn? Kijk voor meer informatie op ru.nl en han.nl

13. Wat is een ontgroening?

Sommige studentenverenigingen hebben een ontgroening voor nieuwe leden. Een ontgroening duurt vaak een paar dagen en in deze dagen ga je allemaal activiteiten samen doen. Het is bedoeld om een sterke band op te bouwen tussen (nieuwe) leden van de vereniging en dat er een ‘wij’-gevoel ontstaat. Wil je liever geen ontgroening, maar wel lid van een studentenvereniging worden? Geen zorgen, niet alle studentenverenigingen hebben een ontgroening.

14. Krijg ik als student ergens korting?

Jazeker, met een studentenpas krijg je korting bij o.a. de Vue, Pathe Nijmegen, Café Samson, Ami Kappers en Swapfiets. Klik hier voor het overzicht. Wil je meer kortingen? Download dan de Kneak app

15. Hoe weet ik wat er allemaal te doen is in Nijmegen?

Volg IntoNijmegen op Facebook en Instagram mis niks over Nijmegen. Of kijk regelmatig in de agenda en zoek een leuk event uit om heen te gaan.

Kom meer te weten - Over studeren in Nijmegen