Zang- en Theaterschool Lotte van der Kleij – Een droom die uitkwam

| Ferhat Tokbay

Sing, shine and smile. Met deze positieve boodschap probeert Zang- en Theaterschool Lotte van der Kleij haar leerlingen te prikkelen zich open te stellen. Docent en eigenares Lotte van der Kleij vertelt over het belang van een veilig gevoel in de theaterschool en improviseren tijdens de lockdown: “het ging eigenlijk vrij makkelijk en vanzelfsprekend.”

Lotte is geboren en getogen in Nijmegen. “Voordat ik aan het conservatorium ging studeren, wilde ik zelf altijd op het podium staan”, vertelt ze. “Iedereen uit mijn directe omgeving vond dat ook wel perfect bij mij passen. Tijdens een stage merkte ik echter dat het overbrengen van mijn passie, en dit bij anderen aanwakkeren, ook heel leuk is. Ik gooide gelijk wat vakken om en focuste mij meer op docerende vakken.”

Hoe het balletje rolde

De keuze om haar eigen theaterschool te openen kwam eigenlijk vrij spontaan. In een gesprek met haar man vertelde Lotte over hoe ze bepaalde dingen graag anders zou doen als ze een eigen school zou hebben. De vraag ‘waarom doe je het dan eigenlijk niet?’ bracht het balletje aan het rollen. “Een paar maanden later huurde ik een kleine studio en had ik mijn eerste drie leerlingen”, zegt Lotte. “Maar toen ging het ineens heel snel en werden dit er bijna honderd in enkele maanden.” Inmiddels geeft ze les op meerdere locaties, waaronder haar school in Nijmegen-Oost.

Een vertrouwde omgeving

“Met zo veel leerlingen voelt iedereen zich hier thuis en dat merk je,” gaat Lotte verder. “Leerlingen pakken zelf wat te drinken wanneer ze binnen komen, bijvoorbeeld. Dat is fijn voor hen én voor ons.” Wat Lotte zelf heel belangrijk vindt, is dat haar theaterschool een veilige plek is waar iedereen evenveel aandacht krijgt. Als er een stille leerling in de klas zit, probeert ze die juist meer aandacht te geven. Lotte: “Op het podium stel je jezelf namelijk heel kwetsbaar op en dat kan ik niet vragen van iemand die zich niet op zijn gemak voelt.”

Sing, shine and smile

Het motto van Lotte is Sing, shine & smile. Deze optimistische kreet ontstond na het posten van een afbeelding met dat bericht op Instagram. Lotte: “Een leerlinge van mij dacht dat het mijn motto was. Toen besefte ik dat dat ook echt wel zo is. Ik wil dat iedereen die hier komt, straalt wanneer ze zingen of dansen. Ik wil dat mijn team en ik ons best doen om iedereen met een glimlach hier weg te sturen.”

Dromen en de toekomst

Je kunt wel zeggen dat Lotte haar dromen waar heeft kunnen maken. “Een hele grote droom kwam uit toen we dit pand kregen als lesruimte,” zegt ze. Zo heeft Lotte alles zelf opgeknapt en ingericht, waarbij ze veel van het meubilair een tweede leven heeft kunnen geven. Voor de toekomst heeft ze nog geen concrete dromen. “Waar ik vooral naar uitkijk, is de leerlingen weer een podium te kunnen geven. Uiteindelijk is dat één van de mooiste gevoelens die er is.” Zo is er voor aanstaande juni al een zaal bij LUX geboekt en krijgt de groep er ontzettend veel energie van om bezig te zijn met een nieuwe productie.

Roeien met de riemen

“Waar ik ook naar uitkijk,” vervolgt Lotte, “is mensen op locatie te kunnen ontvangen en blij te maken. Dat hebben we echt gemist tijdens de lockdown.” Gelukkig is ze positief ingesteld en denkt ze, naar eigen zeggen, liever in oplossingen in plaats van problemen. “Zo zijn we sinds het begin al actief op Zoom en andere programma’s voor zanglessen. We hebben ook buiten lessen gegeven, toen het kon.” Helaas zijn er vanwege de beperkingen een aantal mensen vertrokken. Maar nu er steeds meer mogelijk is, komen die mensen ook terug. “Dat geeft mij heel veel energie om door te blijven gaan”, zegt Lotte tot slot.

Bij Zang- en Theaterschool Lotte van der Kleij kun je terecht voor zangles, musicalles en theaterles voor alle leeftijden in Nijmegen e.o. Ouders kunnen leerlingen vanaf 1 jaar inschrijven. De school biedt daarnaast ook losse workshops voor niet-leden en kinderfeestjes aan via de website www.lottevanderkleij.nl.

 

Fotografie: Roosmarijn Minnema 

Dit vind je misschien ook leuk...