Tweedehands boekenwinkel Books 4 Life: goed boek = goed doel

| Hilde Damen

Books 4 Life in Bottendaal verkoopt dagelijks tientallen, dan wel niet honderden tweedehands boeken voor een klein prijsje. Maar het is niet zomaar een tweedehands boekenwinkel. De enthousiaste vrijwilligers verkopen de boeken onder het mom van ‘goed boek = goed doel’. De prijs van de boeken ligt tussen de 1 en de 4 euro en de opbrengst hiervan gaat naar goede doelen als Amnesty International en Oxfam Novib.

Al elf jaar lang is de bijzondere boekenwinkel in onze stad te vinden. Sinds oktober 2018 verkopen de vrijwilligers de boeken vanuit een knusse winkel in de Sint Annastraat. Honderden tweedehands leesboeken, die er vaak nog als nieuw uitzien, worden hier geëtaleerd om uiteindelijk weer een nieuwe, tevreden eigenaar te vinden. Sommige klanten komen iedere week terug om tussen de boeken te snuffelen, op zoek naar interessante titels en literaire parels.

Schatkamer van boeken

De winkel is een paradijs voor de leesliefhebber. Er zijn allerlei soorten boeken te vinden: van kinderenboeken tot boeken over filosofie, bekende literaire werken, spannende thrillers, biografieën en kunstboeken. Tegenwoordig heeft de winkel zelfs een ‘vreemde talenkamer’, waar anderstalige boeken staan. Er is steeds meer vraag naar bijvoorbeeld Engelse boeken, omdat er ook steeds meer niet-Nederlandssprekende mensen naar de winkel komen, zoals expatstudenten. Daarnaast verkoopt Books 4 Life een selectie van de boeken online, via Marktplaats en boekwinkeltjes.nl.

Opbrengst naar goed doel

Wat zo mooi is aan het concept van Books 4 Life, is dat 90% van de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel. Niet alleen Amnesty International en Oxfam Novib krijgen donaties van winkel; ieder jaar ontvangen ook drie kleinschalige projecten, die vaak in Nijmegen zelf plaatsvinden of gevestigd zijn, een groot geldbedrag. Deze goede doelen zetten zich in voor het bestrijden van armoede of het bevorderen van mensenrechten, waaronder in (de omgeving van) Nijmegen.

Welke kleinschalige goede doelen daadwerkelijk een bedrag ontvangen, wisselt ieder jaar. Iedereen kan een goed doel of een project aandragen via de website van Books 4 Life, waarna de vrijwilligers met elkaar in gesprek gaan en tot een top drie komen. Zo ontvingen onder andere Vincentius Vereniging Nijmegen en De Kleurfabriek in 2021 een mooi geldbedrag. Zowel de grote als de kleinschalige goede doelen vinden het belangrijk om te laten zien wat zij met het ontvangen bedrag hebben gedaan. Dit gebeurt tijdens speciale presentatieavonden. Zo staan de vrijwilligers en klanten in direct contact met de reden van hun werk en bijdragen.


Doneren aan Books 4 Life

Liggen er bij jou nog mooie boeken die je graag een tweede leven wil geven? De vrijwilligers van Books 4 Life ontvangen deze graag. Op de website van Books 4 Life vind je meer informatie over wat voor werken je kunt doneren. Maar het is natuurlijk ook een aanrader om eens bij de winkel aan de Sint Annastraat 72 binnen te lopen. Voor een tientje heb je al een stapel nieuwe boeken én loop je weg met het idee dat jouw aankoop een stukje van de wereld verbetert.

 

Fotograaf: Ruth Petersen

Dit vind je misschien ook leuk...